Vatikanski državni tajnik v Dobovi izpostavil solidarnost z begunci

Pohvalil je tudi delo različnih prostovoljskih organizacij in Karitas.

Objavljeno
04. februar 2016 14.58
Dobova
S. P., STA
S. P., STA
Dobova − Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je tretji dan delovnega obiska v Sloveniji danes obiskal sprejemni center za migrante v Dobovi. Pri tem je poudaril, da je za reševanje migrantske krize potrebno veliko solidarnosti in sodelovanja med različnimi skupinami, hkrati pa je treba ločiti prave begunce od drugih migrantov.

Parolin se je srečal s prostovoljci in drugimi sodelujočimi pri delu dobovskega sprejemnega centra, pri čemer se je rokoval z vsakim posebej in mu namenil nekaj besed. Po obisku je povedal, da je bil ob tem, kar je videl, pretresen.

Posebej pa ga je navdušila izkazana solidarnost in pripravljenost pomagati bližnjemu, ki po njegovih besedah predstavljata izhodišče za reševanje migrantske krize. Sicer pa je z obiskom hotel izkazati solidarnost in podpreti pogum, s katerim se prostovoljci in različne organizacije lotevajo svojega dela, je dejal.

Pohvalil je tudi delo različnih prostovoljskih organizacij in Karitas, njihovo sodelovanje in povezovanje pri reševanju težav migrantov pa označil za dober znak. »Treba je sodelovati in se zavzemati za to, da bi težave rešili v okviru skupne zaveze,« je dodal.

Vatikan ne more ponuditi tehničnih napotkov za rešitev krize

Brez pomoči drugih namreč ni mogoče rešiti ničesar in najti pravih odgovorov. Države bi morale pri reševanju takih in podobnih problemov stopiti skupaj, problem pa tudi ostaja rešitev konfliktnega stanja in revščine v državah, od koder prihajajo begunci, je poudaril.

Sicer pa Vatikan ne more ponuditi tehničnih napotkov za rešitev krize in lahko mednarodno skupnost le opominja. Pri tem je pomemben tudi ugled, ki ga papež Frančišek kot moralna avtoriteta uživa v svetu. Njegov glas namreč upoštevajo številni ugledni ljudje in ustanove, je še dejal Parolin.

Parolin je iz Dobove odšel še v Brežice na srečanje s tamkajšnjim županom Ivanom Molanom, nato pa bo obiskal še novomeško škofijo in končal svoj tridnevni obisk v Sloveniji.

Parolina so pri njegovem obisku dobovskega centra med drugimi spremljali mariborski nadškof Alojzij Cvikl, celjski škof Stanislav Lipovšek in novomeški škof ter predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, ki je obisk vatikanskega državnega tajnika označil za velik dogodek.

Ker se Sveti sedež zelo zanima za reševanje begunske krize v Sloveniji, pa si je državni tajnik želel delo v begunskih centrih oziroma Dobovi, kjer je glavni vstopni center, ogledati tudi sam, je pojasnil.

Sicer pa Sveti sedež ceni delo Slovenije in njeno solidarnostno ter karitativno reševanje tega vprašanja, je še dejal Glavan.