Vdor politike v ZD Ljutomer

Lokalni politiki včeraj (še) ni uspelo zamenjati direktorja ZD Ljutomer Tomija Nemca.

Objavljeno
14. maj 2015 12.52
karba/ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer
Ljutomer − Namesto novega (starega) direktorja zdravstvenega doma je ljutomerski zavod včeraj izgubil namestnika predsednika sveta. Poleg osebne diskreditacije, ki se mu je po njegovem zgodila včeraj, Drago Legen pravi, da je odstopil zaradi vdora politike v svet zavoda.

V svetu zavoda ljutomerskega zdravstvenega doma (ZD) je devet ljudi: trije predstavniki občine Ljutomer, po en občine Križevci, Veržej in Razkrižje, dva predstavnika prihajata iz vrst zaposlenih, en član predstavlja zavarovance. Med predstavniki zaposlenih je zdravnica splošne medicine Suzana Makoter, ki je hkrati kandidatka za funkcijo direktorice ZD.

Prav njen glas je bil odločilen: predstavnik zavarovancev in predstavniki treh občin soustanoviteljic bi, kot smo izvedeli, zaradi podpore nadaljevanju razvojne politike ljutomerskega ZD glasovali za sedanjega direktorja Tomija Nemca. Novi predstavniki glavnega ustanovitelja, občine Ljutomer, ki jih je ljutomerskemu občinskemu svetu pred kratkim predlagala občinska mandatno-volilna komisija, ki jo vodi Jože Panič, bi po naših podatkih glasovali za Makoterjevo.

Ne bo sodeloval

Ta bi za včerajšnjo zmago poleg teh potrebovala le še glas predstavnika zaposlenih Boruta Paniča in svoj glas. A pri tem bi jo ustavil vodja seje sveta Drago Legen: »Pred glasovanjem bi gospo Makoter zagotovo pozval, naj se zaradi eksplicitnega mnenja protikorupcijske komisije, ki predlaga njeno izključitev iz postopka, na glasovanju izloči.«

Da se to ni zgodilo, je že na začetku seje poskrbel Borut Panič, bratranec občinskega predsednika mandatno-volilne komisije, ki je poleg tega, naj se za uvodno točko dnevnega reda umesti njegov predlog o imenovanju novega vodstva sveta zavoda, predlagal tudi umaknitev finančnega načrta za letos. Predloga sta naletela na burno razpravo, ki jo je Legen po nekaj minutah končal s svojim odstopom. Kdaj bo prihodnja seja, bodo odločile pravne službe, pravi Legen, sam pa pri »takšnih političnih igricah ne bom sodeloval«.

Borut Panič je za Delo povedal le, da ima pravico predlagati spremembo dnevnega reda. Na naše vprašanje, zakaj bi z dnevnega reda morali umakniti finančni načrt, Panič ni odgovoril, je pa to zagotovo ključno vprašanje, saj poleg razpisa za nov prenosni ultrazvok poteka tudi razpis za nakup defibrilatorja.

Zaradi dovolj privarčevanih sredstev je ljutomerski ZD tik pred izborom izvajalca prenove celotnega nadstropja otroško-šolskih dispanzerjev, fizioterapije in medicine dela, v načrtu je prenova celotnega doma. »Za vse to imamo dovolj sredstev, dela bi začeli še ta mesec,« pravi Nemec in dodaja: »Bojim se, da ima nekdo drugačne načrte in bo denar končal kje drugje, in ne pri pacientih.«