Več dela za manj zaposlenih

Bohinjski kadrovski načrt: Svetniki bodo danes odločali o zmanjšanju števila zaposlenih v občinski upravi.

Objavljeno
17. december 2014 20.19
reut*evri
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bohinjska Bistrica – Ob obravnavi predloga občinskega proračuna za prihodnje leto bodo bohinjski svetniki danes odločali tudi o zmanjšanju števila zaposlenih v občinski upravi in režijskem obratu s sedanjih 46 za pet, in ne za šest, kot je bilo predvideno ob obravnavi osnutka proračuna.

Ob debatah o višini povprečnine, ki jo bo država namenila občinam, so v prvi obravnavi proračuna ocenili, da se bo število zaposlenih zmanjšalo za šest, zdaj pa so število znižali na pet, je pojasnil župan Franc Kramar in dodal, da se bosta predvidoma dva delavca upokojila, dvema se bo iztekla pogodba za določen čas, eden pa bo odšel na lastno željo. O ugibanjih, da bi lahko brez službe ostala žena občinskega svetnika iz opozicijske Ekipe za prihodnost Boštjana Mencingerja, sicer direktorja Žičnic Vogel, župan pravi, da nikoli niso govorili o imenih.

Na trg po pravne storitve

Na občini bodo kljub manjšemu številu delavcev opravili enako količino dela, dodatno delo bodo naložili manj obremenjenim delavcem, pravi Kramar. A že zdaj dodatnega dela ne razdelijo le med zaposlene v občinski upravi, saj so za izdelavo analize o organizaciji občinske uprave in režijskega obrata za določen čas od začetka decembra do februarja prihodnje leto s podjemno pogodbo zaposlili eno delavko, je povedal župan in pojasnil: »Za takšne naloge na občini nimamo ustrezno usposobljenih ljudi.« Ob pomisleku, da na občini nimajo pravnika in da morajo pravne storitve pridobivati na trgu, župan pravi, da je za občino ceneje, če za nekatere naloge najame storitve na trgu, kot da sama zaposli delavce. O kadrovskih vprašanjih v občinski upravi in režijskem obratu je kritičen vodja svetniške skupine Ekipa za prihodnost Bojan Traven, ki se mu zdi sporno tudi, da občina nima zaposlenega pravnika in specialista za pridobivanje evropskih sredstev za projekte. Dodal je, da bodo še enkrat opozorili, da je treba izdelati novo sistematizacijo delovnih mest v občinski upravi in režijskem obratu, saj veljavna sistematizacija predvideva 58 delovnih mest. Na pobudo Travna, da bi župan funkcijo opravljal nepoklicno in si s tem znižal plačo, prihranek pa namenil za ohranitev katerega od delovnih mest, Kramar odgovarja, da je dva mandata občino že vodil nepoklicno in ji s tem prihranil nekaj denarja, zdaj pa ugotavlja, da občina potrebuje »celega človeka 24 ur na dan«.

Zaradi gradnje kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave z evropskim denarjem je bila občina že v velikih likvidnostnih težavah, ki so jih prebrodili z najemom kratkoročnega kredita, del denarja so od države pridobili pred dnevi tako, da se »za zdaj prebijamo«, pravi Kramar.