Več kot pol tone odpadkov v Kačji jami

Že prej so jamarji opozarjali, da so v jami, v katero vodi štiri metre globoko brezno, »grdi« odpadki.

Objavljeno
18. april 2013 16.23
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Naklo - Občina Naklo je lani v sklopu akcije Očistimo Slovenijo zaslovela, ker je imela v slovenskem merilu najvišjo, kar 36,3-odstotno udeležbo prostovoljcev.

Letos sama občina čistilnih akcij ni organizirala, ampak so jih izvedla društva. Tako so denimo v Podbrezjah konec marca z veseljem ugotovili, da je odpadkov manj kot lani, zato so nekaj časa porabili tudi za urejanje okolice Taborske cerkve.

Negativno presenečeni pa so bili zaradi količine odpadkov prostovoljci ob nedavni čistilni akciji Kačje jame nad Spodnjimi Dupljami v Udinborštu, ki so jo pripravili Jamarski klub železničar, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj in občina Naklo ob pomoči društva Pod Krivo jelko.

Iz jame, v katero so se podali le uradni jamarji, so namreč privlekli več kot pol tone nesnage, večinoma razpadajočih živalskih odpadkov.

Že prej so namreč jamarji ob raziskavah opozarjali, da so v 13 metrov dolgi in šest metrov globoki jami, v katero vodi štiri metre globoko brezno, »grdi« odpadki. Jama, ki je tudi edina dostopna jama v Udinborštu, je tudi v zaledju vodnega vira - zajetje je le nekaj sto metrov proč, zaradi česar je bilo spiranje snovi v podzemlje dolgoročno še toliko bolj problematično, predvsem za lokalno prebivalstvo, poudarja Uroš Brankovič iz CTRP Kranj.

Nesnago so drugi udeleženci akcije ločili in prenesli do gozdne ceste, od tam pa je odpadke na uradno odlagališče odpeljal traktor.