Večer decembra z novimi nadzorniki in uredniki

Na skuščini 5. desecmbra bodo novi lastniki odločali o imenovanju uprave in prenehanju mandata direktorju Strucu.

Objavljeno
04. november 2014 18.51
regent/vecer
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Maribor - Po zaključku prodaje večinskega deleža mariborske časopisno-založniške hiše Večer družbi Dober Večer v lasti Uroša Hakla in Saša Todorovića sledi prehod na enotirni sistem. Na skupščini, sklicani za 5. december, bodo lastniki med drugim odločali o imenovanju članov upravnega odbora in prenehanju mandata direktorju Juretu Strucu.

Prihaja nov nadzorni svet

Kot je razvidno iz sklica skupščine, novi lastnik Dober Večer predlaga razrešitev dosedanjih članov nadzornega sveta ČZP Večer Zvonka Murglja, Petra Graška in Matije Vojska. Za prihodnja štiri leta naj bi se kot predstavnike delničarjev izvolilo poleg Hakla in Todorovića še Miho Klančarja.

Na dnevnem redu sta tudi predlog sklepa za spremembo statuta glede enotirnega sistema upravljanja ter imenovanje Hakla, Todorovića, Klančarja in Aleksandra Bratine za člane upravnega odbora. Glede na predlagane sklepe skupščine bo upravni odbor po poročanju spletne izdaje Večera imel pet članov. Štiri imenuje skupščina, enega pa svet delavcev. Kdo bo predstavnik delavcev, bo odločil svet delavcev, ko bodo spremembe statuta veljavne.

Mandat bo prenehal tudi urednikom

Mandat bo Juretu Strucu, ki je bil na položaj imenovan pred dvema letoma in se danes na prošnje STA za komentar ni odzval, prenehal po objavi spremenjenega statuta v sodnem registru. Njegov naslednik bo po poročanju Večera očitno nekdo od omenjene četverice, ki bo imenovan za predsednika upravnega odbora. S tem bo mandat prenehal tudi odgovorni urednici Katji Šeruga in uredniškemu odboru. Vsi bodo opravljali dolžnosti do imenovanja naslednikov.

Novinarji Večera so zaskrbljeni, ker novi lastniki niso našli skupnega jezika z odhajajočim direktorjem, ki je po njihovih navedbah uspel v času svojega vodenja družbe stabilizirati poslovanje in izpeljati zahtevno sistemizacijo delovnih mest. »Ob načrtovanem odpuščanju je zaskrbljujoča tudi odsotnost odgovorov na številna strateška vprašanja, ki so pred novimi lastniki. Nekaj smo jih minuli teden novinarji tudi zastavili lastnikoma, a ostali brez odgovorov. V uredništvu ne bomo pristali na nepremišljene poteze, ki lahko ogrozijo nivo kakovosti, verodostojnosti ali kakor koli posežejo v novinarske standarde in avtonomijo,« sta aktiv DNS in zastopstvo uredništva Večera zapisala v današnji izjavi za javnost.

»Čeprav sem si želel, da Jure Struc ostane del ekipe, je treba njegovo odločitev o odhodu spoštovati, hkrati pa se organizirati temu primerno. Skušali bomo najti odgovorno rešitev, ki bo kontinuiteta direktorjevega dela in ki bo dala pospešek zastavljenemu,« pa je za spletni Večer povedal Hakl.

Skupščina naj bi tudi pooblastila upravni odbor družbe ČZP Večer, da po nastopu mandata pridobi največ 25.500 navadnih delnic ČZP Večer za račun družbe ČZP Večer, in sicer po najnižji ceni 2,45 evra na delnico in najvišji ceni 4,90 evra na delnico.