Velenje je lepše od »najlepšega mesta na svetu«

»Doživetje socializma« obuja kolektivnega duha in opozarja na zablode tistega časa. Ljubljana druga, Celje tretje.

Objavljeno
14. oktober 2015 12.43
Velenje
Brane Piano, Velenje
Brane Piano, Velenje
Nova Gorica, Velenje − Velenje je najlepše urejeno večje slovensko mesto. Razglasili so ga v Novi Gorici na zaključni prireditvi tekmovanja Moja dežela − lepa in gostoljubna. V konkurenci z mesti z več kot 20.000 prebivalci je Velenje premagalo Ljubljano, Maribor, Celje, Kranj, Koper in Novo mesto. Ljubljana je osvojila drugo mesto, Celje pa tretje.

»Mesto socialističnega čudeža, kot so konec petdesetih let mesto zaradi urbanizma imenovali svetovni voditelji, ki so Velenje prihajali občudovat. Pozdravljamo festivalsko dogajanje, obnovljeno čolnarno in mestno kopališče ob Velenjskem jezeru. Navijamo pa tudi za projekt Doživetje socializma v Velenju, s katerim se skozi učno uro in inovativno vodenje obuja kolektivni duh, hkrati pa tudi opozarja na zablode tistega časa,« so na razglasitvi v Novi Gorici sinoči razložili odločitev za nagrado Velenju.

Tekmovanje na področju turizma, urejanja in varstva okolja Moja dežela − lepa in gostoljubna organizira Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS − Direktoratom za turizem in internacionalizacijo.

»V tekmovanju sodeluje že več kot dve tretjini slovenskih občin,« je na prireditvi poudaril Peter Misja, predsednik TZS in župan Podčetrtka. TZS letos praznuje 110-letnico kot spomin na 24. Junij 1905, ko je bila na pobudo ljubljanskega župana Ivana Hribarja ustanovljena Deželna zveza za pospeševanje tujskega prometa na Kranjskem in pomeni začetek organiziranega turizma na Slovenskem. Akciji Moja dežela - lepa in gostoljubna je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, k vse boljši urejenosti krajev pa veliko prispeva več kot 600 turističnih društev z okoli 200.000 člani. Gre za povsem prostovoljno delo, kar je v Novi Gorici poudaril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Velenje je na tekmovanju doslej vsako leto prejelo priznanje v kategoriji večjih mest. Leta 2009, ko se je projekt začel, je bilo prvo, prav tako leta 2010, leta 2011 je bilo drugo, leta 2012 tretje mesto ter prvo v spletnem glasovanju, leta 2013 je bilo drugo in spet prvo v spletnem glasovanju, ter lani spet drugo ter prvo mesto v spletnem glasovanju.

Sicer pa je sinoči na prireditvi ob Petih dnevih slovenskega turizma v Novi Gorici priznanje prejel tudi predsednik Turistične zveze Velenje Franc Špegel, in sicer za svoj prispevek k razvoju turistične društvene organizacije.