Velenje »zaprto« za čebele

Zaradi hude gnilobe čebelje zalege je veterinarska uprava razglasila čebeljo karanteno s premerom šestih kilometrov.

Objavljeno
16. april 2012 11.22
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Velenje - Celjski območni urad Veterinarske uprave Republike Slovenije je v petek Mestni občini Velenje izdal odločbo o hudi gnilobi čebelje zalege, ki je bila ugotovljena v čebelnjaku v Velenju.

Odločba določa, da je območje v polmeru treh kilometrov, torej v doletu čebel glede na konfiguracijo zemljišča okrog žarišča bolezni, kjer stoji okuženi čebelnjak, razglašeno za ogroženo s hudo gnilobe čebelje zalege. Ogroženo območje leži tako znotraj kroga velenjskih naselij Šenbric na severu, Lipje na vzhodu, Silova na jugu in Podgorje na zahodu. Znotraj tega območja velja prepoved premika čebeljih družin, čebel in matic, satja, čebelarskega pribora in orodja z območja in na območje.

Klinični pregled čebeljih družin v vseh čebelnjakih na tem območju mora najkasneje do konca pomladi opraviti veterinar celjske enote Nacionalnega veterinarskega inštituta. Stroške pregledov čebeljih družin bo kril proračun, druge stroške pa lastniki čebel.

Po podatkih Čebelarske zveze Slovenije je huda gniloba čebelje zalege razširjena in trdovratna bolezen pokrite čebelje zalege, ki jo povzroča bakterija. Okužene ličinke v pokriti zalegi gnijejo in odmirajo, zato se čebelja družina zmanjšuje in nazadnje propade. Bakterija se v zunanjem okolju spremeni v zelo odporno sporo, ki ostane kužna več desetletij.