Velenju nastavili kadre, zdaj dobijo (visok) račun

Celjski prevzem Visoke šole za varstvo okolja po izstopu Velenja iz regijskega študijskega središča bo šolo drago stal.

Objavljeno
10. avgust 2016 08.31
Posodobljeno
10. avgust 2016 09.00
Brane Piano
Brane Piano
Celje, Velenje – V Regijskem študijskem središču Celje (RŠS) so končno pojasnili, zakaj Milene Pečovnik po izstopu velenjske občine iz regijskega študijskega središča niso ponovno imenovali za direktorico Visoke šole za varstvo okolja (VŠVO) ter zakaj so predstavnike Velenja umaknili iz organov RŠS in VŠVO.

Mestna občina Velenje je letos izstopila iz RŠS; od 32 občin soustanoviteljic jih je zdaj v njem še 26. RŠS je v 15 letih delovanja v Velenju ustanovil VŠV, v Celju pa Visoko zdravstveno šolo (VZŠ) in Visoko šolo za proizvodno inženirstvo (VŠPI). Ko je Velenje odšlo iz RŠS, so med obema stranema nastali zapleti. Direktorica Katja Esih v odgovorih, ki jih je podpisal tudi predsednik sveta Alojz Razpet, pojasnjuje, da je RŠS kot edini ustanovitelj akt o ustanovitvi VŠVO na svetu zavoda spremenil 11. maja. Z njim so določili, da direktorja VŠVO in večino članov upravnega odbora šole imenuje RŠS. Marca je direktorica RŠS Katja Esih kot članica upravnega odbora VŠVO sicer glasovala za ponovno imenovanje Pečovnikove, potem pa maja svet RŠS s tem ni soglašal. Spremenili so pravila, izvedli nov razpis in za direktorja VŠVO postavili Gašperja Gantarja, sicer delno zaposlenega kot dekana VŠPI, ki v nasprotju z VŠVO nima koncesije. Tako, kakor je nima niti VZŠ.

Direktorica si premisli

Esihova pravi, da si je glede Pečovnikove premislila, ker marca še ni vedela, da je članica projektnega sveta za pripravo strategije razvoja terciarnega izobraževanja v Mestni občini Velenje, to pa je v nasprotju z interesi RŠS. Mileni Pečovnik so zato na RŠS očitali sodelovanje v velenjskem projektnem svetu, ki si je za prednostno nalogo zastavil prenos ustanoviteljstva VŠVO z RŠS na občino Velenje.

Prav zato je svet RŠS 11. maja spremenil pravila za imenovanje direktorja VŠVO, 16. junija objavil nov razpis in zatem za direktorja VŠVO imenoval Gašperja Gantarja. »Dr. Gantar, ki je pripravil najboljši program dela in strategijo razvoja visoke šole, je bil imenovan soglasno, zanj je glasovalo vseh osem navzočih članov sveta zavoda. Mag. Pečovnikova se na vabilo na predstavitev programa dela zaradi daljše bolniške odsotnosti ni odzvala,« pojasnjuje Esihova.

A s tem se celjske kadrovske menjave velenjskih kadrov na VŠVO niso končale. Svet RŠS je 11. maja kot člana strokovnega sveta razrešil tudi Franca Žerdina z utemeljitvijo, da Žerdin po izstopu Velenja iz RŠS in z vodenjem velenjskega projektnega sveta za terciarno izobraževanje ne podpira več delovanja RŠS. Študijsko središče je menjavanje kadrov na velenjski šoli nadaljevalo 6. julija. Takrat je svet RŠS v upravni odbor imenoval tri svoje predstavnike ustanovitelja (Tomaža Raznožnika iz Celja, Danico Jezovšek Korent iz Žalca, Katjo Esih iz Celja) in predstavnico gospodarstva (Tino Kramer iz javnega podjetja Simbio Celje).

»Z izstopom Velenja so prenehale tudi funkcije predstavnikov občine v organih RŠS, občina Velenje pa je tako izgubila vpliv na delovanje RŠS in s tem tudi na VŠVO,« odločitve pojasnjuje Katja Esih. Po njenem je pomenljivo mnenje Pečovnikove, ki dvomi o upravičenosti delovanja RŠS, obenem pa je velenjska občina pred mesecem dni ustanovila svoj Center za razvoj terciarnega izobraževanja.

Šola bo draga

Kot dodaja Esihova, je medtem upravno sodišče z obrazložitvijo, da ne gre za upravni postopek, zavrglo tožbo VŠVO proti RŠS zaradi sprejetih odločitev o ustanovnem aktu in o kadrih. Velenjski župan Bojan Kontič predvideva, da VŠVO pod Gantarjem zaradi statusnih kadrovskih odločitev ne bo več tožil RŠS kot svojega ustanovitelja in bo s sodišč umaknil tožbe proti RŠS. »Za nas je pomembno, da v Velenju šolo imamo, da ta deluje in da ima koncesijo. Ni najpomembnejše, kdo je direktor, in če bo novi direktor dobro delal, bomo s tem zadovoljni. Odločitve RŠS so ne nazadnje logične, saj so oni ustanovitelji VŠVO. Je pa treba poudariti, da velenjska občina na šolo nima več vpliva, imamo pa z njo stroške, in o tem bomo morali razmisliti,« zadevo komentira Kontič.