Veleposlanik ZDA med Romi v Grosupljem

V počastitev dneva človekovih pravic je v grosupeljskem romskem naselju Smrekec potekala humanitarna prireditev.

Objavljeno
10. december 2011 18.56
Posodobljeno
10. december 2011 19.03
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Grosuplje – V počastitev dneva človekovih pravic je danes v grosupeljskem romskem naselju Smrekec, pod okriljem tamkajšnjega romskega društva Romi gredo naprej in ob navzočnosti ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija in soprog ameriških diplomatov, potekala humanitarna prireditev, ki so se je udeležili številni romski otroci in njihovi starši.

Pobudnice srečanja so bile žene ameriških diplomatov, ki so številnim romskim otrokom z darili polepšale dan. Ob tej priložnosti so pripravile delavnice za otroke, na katerih so se najmlajši preizkusili v različnih spretnostih. Gostje so se lahko prepričali o slabih bivanjskih in socialnih razmerah, v katerih živijo grosupeljski Romi.

»Bivanjske razmere so precej slabše kakor tiste, v katerih živijo drugi grosupeljski občani,« je opozorila socialna delavka in članica romskega društva Lili Zupančič, ki pričakuje, da se bo romska problematika v prihodnje le začela hitreje reševati. Zupančičeva je za Nedelo sicer pohvalila občinsko vodstvo, da v zadnjem času bolj prisluhne težavam in jih skuša tudi odpraviti, a vse poteka (pre)počasi, saj so stiske Romov res zelo velike. Otroci, ki odraščajo v teh razmerah, ugotavlja Zupančičeva, bodo zelo težko v življenju dosegli raven drugih otrok. Skrbi jo, da bodo tudi oni tako kot njihovi starši, ko odrastejo, zgolj prejemniki socialne pomoči, čemur bi morali posvetiti več pozornosti.

Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli je zbranim novinarjem med drugim povedal, da se je želel seznaniti z življenjem Romov v Grosupljem. Ne želi sicer biti razsodnik, pravi, a je hkrati trdno prepričan, da bi vsak človek moral imeti zagotovljene osnovne življenjske potrebe. Na prireditvi ni bilo nikogar iz vodstva grosupeljske občine.