Velik Marijin praznik brez garaže in kapelice

Namesto velikega romarskega središča bo za množico le malo bolj urejena okolica frančiškanskega samostana

Objavljeno
27. julij 2012 13.21
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Strunjan – Kljub nekaterim zapletom bodo v Strunjanu pripravili veliko slavje ob 500. obletnici Marijinega prikazanja. Pričakujejo več kot 7000 romarjev. Čeprav so do praznika nameravali zgraditi veliko romarsko središče, načrtov ne bodo uresničil. Zataknilo se je pri višini komunalnega prispevka, ki jim ga je odmerila piranska občina.

Za ambiciozno prenovo samostana in romarskega središča z novo garažo in kapelo sv. Nikolaja so v strunjanski župniji predvideli 3,2 milijona evrov, kljub prizadevanju, da bi v jubilejnem letu uresničili vsaj tretjino načrtovane naložbe, se bodo strunjanski župljani in romarji morali zadovoljiti z manjšimi vlaganji. Pater Niko Žvokelj je povedal, da so za obnovo okolice cerkve in frančiškanskega samostana namenili približno 80.000 evrov.

Zamisli o garaži in kapelici niso uresničili zaradi dolgotrajnih postopkov

Na mestu, kjer so nameravali urediti kapelo, bodo za Marijin praznik postavili odre za bogoslužje in večji pevski zbor. Medtem ko se je sredi avgusta na Marijin praznik zbralo od 2500 do 3000 romarjev, jih zaradi okrogle obletnice letos pričakujejo vsaj trikrat več.

Niko Žvokelj je za Delo povedal, da zamisli o garaži in kapelici niso uresničili zaradi dolgotrajnih postopkov pri pridobivanju soglasij in dovoljenj ter zaradi zapletov glede plačila komunalnega prispevka za garažo. Projekt obnove romarskega središča je na začetku samostanskega kompleksa predvidel gradnjo manjše podzemne garaže s 36 parkirnimi mesti, nad njo pa kapele. »Tako bi umaknili avtomobile obiskovalcev s površin ob cerkvi in samostanu, kar bi morali v občinskem svetu pozdraviti.

Po dopolnitvi vloge in projekta bodo občinarji pripravili nov izračun

Toda piranska občina je najprej zahtevala 500.000 evrov komunalnega prispevka, pozneje so ga znižali na 299.000 evrov. Občinski svet smo prosili, da nas na račun garaže oprosti plačila 184.000 evrov in da za druge posege plačamo 114.000 evrov, saj je občina oprostila plačila tudi investitorje gradenj drugih garaž v občini. Toda svetniki niso bili naklonjeni oprostitvi prispevka, zato je župan raje umaknil točko z dnevnega reda,« je povedal strunjanski pater.

Z občinske uprave so nam sporočili, da so župnijo po seji občinskega sveta pozvali k dopolnitvi vloge z opredelitvijo, koliko parkirnih mest bodo potrebovali za lastne potrebe in koliko bi jih ostalo za uporabo vsem pod enakimi pogoji. »Po dopolnitvi vloge in projekta bomo pripravili nov izračun in primer znova obravnavali na seji občinskega sveta,« je povedala Slavica Tucakov, zadolžena za odnose z javnostmi.

Prenova samostana bo trajala več let

Niko Žvokelj je dejal, da bodo vlogo dopolnili in dodal, da bo garažna hiša večino časa namenjena obiskovalcem krajinskega parka. V času maš in drugih prireditev ter dogodkov v cerkvi ali samostanu pa jo bodo uporabljali obiskovalci cerkve in samostana. Povedal je, da bodo garažo in kapelico začeli graditi takoj, ko bodo pridobili gradbeno dovoljenje, postopoma bodo obnovili tudi romarsko središče, v katerem bodo prostori za goste in počitniški dom za družine, župnišče, samostan za več frančiškanov, prostori za skavte in verouk.

»Prenova samostana, ki bo postal tak, kot je bil pred nacionalizacijo, bo trajala več let. Čas ni pomemben, važen je cilj,« je dejal pater Niko in dodal, da je povabil vse piranske svetnike, naj si ogledajo samostan, saj mnogi še niso videli strunjanske cerkvice, pa vseeno odločajo o njenih projektih. Prepričan je, da bodo Marijin praznik tudi brez kapele lahko vsaj približno dostojno proslavili: »To je namreč tudi zgodovinski dogodek,« je dejal pater.