Veliki apetiti s Tavčarjevim dvorcem

Krajina, domačiji, grobnica in Tavčarjev spomenik razglašeni za državni kulturni spomenik. Do državnega denarja še naprej z razpisi.

Objavljeno
19. september 2017 22.49
Blaž Račič
Blaž Račič
Visoko pri Poljanah – Tavčarjev dvorec in sosednja Debeljakova domačija sta postala 325. kulturna spomenika državnega pomena. Čeprav dvorec stoji na območju občine Škofja Loka, njegova lastnica pa je občina Gorenja vas - Poljane, župana Miha Ješe in Milan Čadež ovir zaradi tega ne pričakujeta.

Milan Čadež napoveduje, da bo občina v dvorec, kjer je v prvih treh desetletjih prejšnjega stoletja z ženo Franjo in otroki bival nekdanji ljubljanski župan in pisatelj Ivan Tavčar, do leta 2020 vložila še 300.000 evrov, kolikor so jih že v zadnjih petih letih. Takrat bo po županovih napovedih dvorec s svojo značilno podobo in krajinskim ambientom obiskovalcem na voljo za ogled ves dan in vse dni v letu. »Še bolj se bomo potrudili, da visoški ambient in poljansko dolino povzpnemo do najprepoznavnejših kulturnih in turističnih znamenitosti Slovenije,« pravi župan. Ambient dvorca in bližnje Debeljakove kmetije je izjemen, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Damjana Pečnik, a statusu kulturnega spomenika državnega pomena kljub temu ne pomeni neposrednega državnega financiranja obnove in vzdrževanja objekta. Občina se bo lahko prijavljala na razpise, status državnega spomenika pa bo kandidaturi dodal nekaj točk.

Česa podobnega kompleksu na Visokem v Sloveniji ni, pravi umetnostni zgodovinar Gojko Zupan: »Zaščitena krajina, dve domačiji in grobnica s Tavčarjevim spomenikom, enim najlepših pri nas. Na tem območju je izpričana tudi neprekinjena kmetijska raba od 13. stoletja.

Sodelovanje stroke in lokalne skupnosti je po mnenju vodje ljubljanske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Borisa Vičiča idealno. S svojo vlogo pri tem še posebno izstopa gospodar Debeljakove kmetije Matej Demšar, ki skrbi tudi za Tavčarjev dvorec. Demšar je opozoril na zaraščanje krajine in se zavzel za ustvarjanje celovite dodane vrednosti območja.

Načrte sosednje občine podpira tudi župan Škofje Loke Ješe, ki pravi, da bo urejen dvorec prispeval k dvigu kakovosti življenja: »Kje je meja občine, ni pomembno, dvorec ne more imeti dveh gospodarjev.« Čadež pravi, da bodo do maja uredili sanitarije, nato dopolnili stalno razstavo, obnovili vhodni portal in vhodna vrata.