Veliko razumevanje do Košorokovega »popravca«

Računsko sodišče: pol leta po popravljalnih ukrepih v HSE; realizacijo bodo preverjali z novo revizijo.

Objavljeno
18. maj 2016 21.44
Polona Malovrh
Polona Malovrh

V energetiki zaman čakajo, da računsko sodišče zaradi (ne)izvajanja popravljalnih ukrepov, vezanih na lansko revizijo skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Teša 6, predlaga odpoklic vodilnih v holdingu pred iztekom mandata.

Kaže, da bo naslednik Blaža Košoroka znan prej, preden bo sodišču uspelo opraviti še eno, tako imenovano »follow up« revizijo.

Kadrovsko-nominacijska komisija nadzornega sveta (NS) HSE je namreč vloge na razpis za generalnega direktorja odprla že v torek, število kandidatov skrbno skrivajo, po naših informacijah pa naj bi jih bilo šest. Sedanjemu vodstvu HSE je računsko sodišče popravljalne ukrepe naložilo avgusta lani zaradi neučinkovitega obvladovanja denarnih tokov skupine v času investiranja v Teš 6 − od januarja 2012 do konca 2014. Odzivno poročilo je moral v 90 dneh poleg HSE oddati še Slovenski državni holding (SDH). Računsko sodišče je opis popravljalnih ukrepov ocenilo z zadovoljivo, realizacije pa po pol leta še ni preverilo.

Na HSE so s svojimi dosežki zadovoljni, čeprav z ukrepi zamujajo: »Ocenjujemo, da so bili popravljalni ukrepi pripravljeni celovito in kakovostno, ter verjamemo, da so izpolnili tudi pričakovanja računskega sodišča.« Vlado Šega, predsednik sveta delavcev Dravskih elektrarn Maribor, kjer so ves čas investicije v Teš 6 opozarjali na nenavadne prakse vodilnih, trdi drugače: »Iz porevizijskega poročila zlahka ugotovimo, da nič, kar je v roku že zapadlo, ni bilo storjeno.«

Zadnjo besedo bo imelo računsko sodišče, ki je bilo do popravnega izpita ekipe Blaža Košoroka do zdaj razumevajoče. Pojasnjujejo, da realizacijo napovedanih aktivnosti lahko preverijo šele z uvedbo nove, »follow up« revizije. Ker je program dela za izvrševanje revizijske pristojnosti, ki ga za vsako koledarsko leto posebej določi predsednik sodišča, zaupen dokument, roka za revizijo ne izdajo. Ker pa ima »follow up« revizija vse sestavine »klasične« revizije, pravijo, bodo imeli revizorji ponovno možnost, da od − po vsej verjetnosti novega − vodstva HSE zahtevajo morebitne nove popravljalne ukrepe.

Iluzije

A v energetskih krogih so kritični že do dosedanjih. »Iluzorno je bilo pričakovati, da bo enaka ekipa v identičnem sistemu z istim načinom vodenja zdaj, po več kot treh letih in proti koncu mandata, z istimi ukrepi naenkrat rešila vse težave skupine HSE,« pravi Šega. Po njegovem popravljalni ukrepi temeljijo na »bomo«, računsko sodišče pa je kljub temu nekritično do dejstva, da v letih nenehnega padanja cen električne energije HSE ni storil nič za izboljšanje razmer. Še več. Šega Veselu očita, da se priporočila iz revizijskega poročila berejo, kot bi jih revizorji pisali skupaj z vodstvom HSE: »Krivda sedanjega vodstva je izključena, računsko sodišče pa je nekritično zadovoljno z vsemi popravljalnimi ukrepi.«

Med temi posebej izstopa ukrep, s katerim mora HSE preveriti odškodninsko odgovornost vodilnih in nadzornikov HSE ter Teš pri investiciji v šesti blok. Vsebuje devet »podukrepov«, od teh so štirje še kar odprti. »Rok trajanja« jim je potekel januarja oziroma marca, zanje pa je v vseh štirih primerih odgovorna oseba Blaž Košorok; posamično še Uroš Podobnik in Stojan Nikolič. Na HSE pravijo, da se ti ukrepi »izvajajo«, vprašanje, ki se postavlja, pa je, ali je dopustno, da sedanje vodstvo, ki se je že do zdaj poskušalo oprati vsake krivde v zvezi z zavoženim projektom, češ da je bilo 95 odstotkov pogodb podpisanih pred Košorokovim mandatom, vse breme odškodninske odgovornosti preloži na »tiste od prej«. Skoraj 130-milijonska podražitev investicije se je zgodila leta 2013. Blažu Košoroku štiriletni mandat poteče novembra letos.