Veslajo za ohranitev nedotaknjenih balkanskih rek

Peterica veslačev z nekdanjim olimpijcem Rokom Rozmanom na čelu bo v 36 dneh veslala po 18 rekah.

Objavljeno
16. april 2016 15.55
Balkan rivers tour
Blaž Račič
Blaž Račič

Ribčev Laz v Bohinju – Danes točno opoldne je z veslanjem po Savi Bohinjki na 36-dnevno veslanje po balkanskih rekah krenila petčlanska odprava Balkan Rivers Tour. Z veslanjem želi peterica veslačev pod vodstvom nekdanjega olimpijca Roka Rozmana opozoriti na velik pomen nedotaknjenih rek na Balkanskem polotoku.

Te reke so obenem tudi zadnje nedotaknjene reke v Evropi, je o pomenu ohranitve balkanskih rek dejal Ulrich Eichelmann iz organizacije EuroNatur in dodal, da se odprava zavzema za ohranitev rek, hkrati pa nasprotujejo gradnji načrtovanih 2.700 jezov na balkanskih rekah.

Kot je dejal idejni oče projekta Rok Rozman, ki je danes uradno prestopil iz tekmovalnega veslaškega čolna v kajak, je s tem opustil »zablodo profesionalnega športa« in se posvetil varovanju in ohranjanju rek kot življenjskih žil.

Skupaj bo peterica veslačev veslala po 18 rekah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni Gori in Makedoniji, veslanje pa bodo končali v Albaniji na reki Vjosa, ki je po besedah Roka Rozmana zadnja velika reka v Evropi brez zajezitev. V Tirani, prestolnici Albanije bodo 20. maja tamkajšnjemu premieru Ediju Rami izročili tudi peticijo za zaščito reke Vjosa, saj želijo preprečiti gradnjo načrtovanih jezov na njej.

Veslači bodo na 36 dnevnem veslanju podprli tudi več lokalnih pobud za ohranitev rek oziroma za preprečitev gradnje novih jezov. Že jutri se bodo med drugim ustavili na reki Savi v Globokem (nedaleč od Radovljice), kjer bodo opozorili na nesprejemljivost gradnje načrtovanega jezu, saj bi to lahko ogrozilo populacijo sulca v Savi, ki je precej občutljiva vrsta.

Kot je ob tem izpostavil Martin Šolar, direktor WWF Adria, ki podpira veslanje, je trajnostna gradnja hidroelektrarnmogoča, medtem ko je Ulrich Eichelmann opozoril, da ni prav nobene potrebe po gradnji novih energetskih objektov na rekah, saj je električen energije na trgu dovolj oziroma celo preveč.