Veter odkrival strehe in ruval drevesa

Minulo noč prebivalci v štirih vaseh v litijski občini niso spali. Najhuje jo je odnesla domačija Boriškovih v Spodnjem Mamolju.

Objavljeno
04. september 2015 18.05
Mamolj
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija, Mamolj – Hudo neurje z močnim vetrom in točo je v zgodnjih jutranjih urah prizadelo širše območje litijske občine. Veter je ruval drevesa in odkril več stanovanjskih in drugih objektov v vaseh Spodnji in Zgornji Mamolj, Stranski Vrh in na Polšniku.

Najhuje jo orkanski veter prizadel domačijo Lade Boriška v Spodnjem Mamolju, kjer je odkril streho hleva in gospodarskega poslopja. Pločevinasto streho in celotno ostrešje je odpihnilo celo več sto metrov daleč na travnik in v gozd.

Kakor je za spletno Delo povedal Borišek, se je nočna mora začela okoli 3.30 ure, pol ure zatem pa je streho odpihnilo, kot da bi bila iz lepenke. Pri njegovih sosedih je močan veter dobesedno odpihnil kozolec, ki je padel na traktor in nakladalko in ju poškodoval. K sreči nihče od domačinov ni bil poškodovan. Škode je za več deset tisoč evrov.

Pri Boriškovih to ni bila prva katastrofa. Leta 1999 je požar povsem uničil hlev, sedem let zatem pa je toča povsem sesula kritino poslopja.

Na Agenciji republike Slovenije za okolje (Arso) za to noč in jutri čez dan za območje cele države napovedujejo nevihte, zato so mogoči hitri porasti manjših vodotokov in hudournikov.