Veter poškodoval gozdove okoli Preddvora, Golnika in Tržiča

Zavod za gozdove: nujna je sanacija območij, v katerih je bilo pozimi in spomladi poškodovanih 5000 kubičnih metrov drevja.

Objavljeno
30. april 2013 15.20
Vetrolom
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Zimski in pomladni vetrovi so močneje poškodovali gozdove na območju Preddvora, Golnika in Tržiča, so sporočili s kranjske enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Po ocenah je veter tam podrl ali poškodoval okrog 5000 kubičnih metrov drevja. Veter je podiral drevesa posamično in v šopih, redkeje je podrl večjo količino drevja na eni površini. Poškodbe so razpršene na veliki površini, kar močno otežuje iskanje ter pravočasen posek in spravilo poškodovanih dreves.

»Z naraščajočimi temperaturami bo vedno večja nevarnost za prenamnožitev smrekovega lubadarja, zato upamo, da bo sporočilo prišlo do čim večjega števila lastnikov gozdov in da se bodo ti odzvali primerno razmeram svojega gozda. Hitra sanacija poškodovanih gozdov je ključnega pomena za preprečitev prenamnožitve smrekovih lubadarjev in s tem dodatne škode v gozdovih,« je poudaril Rolando Nardoni.

Ker revirni gozdarji ne bodo mogli v kratkem času pregledati vseh prizadetih gozdov, je Zavod za gozdove Slovenije izdal generalne odločbe za gozdne revirje Zaplata, Kokrica in Vojvodin Boršt, ki obsegajo katastrske občine Babni vrt, Bela, Breg ob Kokri, Tupaliče, Predoslje, Rupa, Kranj, Struževo, Okroglo, Naklo, Žeje, Tenetiše, Kokrica, Suha, Golnik, Goriče, Srednja vas, Strahinj, Podbrezje, Duplje, Vojvodin Boršt I in Vojvodin Boršt II.

Lastniki gozdov v teh območjih naj pregledajo svoje gozdove, vzpostavijo gozdno higieno, popoln gozdni red in les odpeljejo iz gozda, svetuje Nardoni in pripominja, da morajo biti dela opravljena do 31. maja.

Vetrolom je sicer podiral drevje tudi na območju katastrske občine Senično in Križe v revirju Kovor, vendar za ta revir ni bila izdana generalna odločba.

Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je nevarno opravilo, zato iz zavoda za gozdove priporočajo, naj tisti lastniki gozdov, ki niso vešči dela v gozdu, za sečnjo najamejo usposobljene izvajalce, za nasvete ali strokovno pomoč pa naj se obrnejo na revirne gozdarje.