Veterane razdružuje denar

Poslanci so od ministrice terjali formulo, po kateri je razdelila blizu 800.000 evrov.

Objavljeno
28. maj 2014 21.59
TACEN, 08.10. 2010, nagrade udeleencem akcije Sever- Foto: ALES CERNIVEC/Delo
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljubljana – Letošnje financiranje vojnih veteranov in invalidov, ki ga je s sklepom odredila ministrica za delo, družino in sociale zadeve Anja Kopač Mrak, je danes odmevalo tudi v parlamentu. Poslanci so od ministrice terjali formulo, po kateri je razdelila blizu 800.000 evrov.

Sejo obrambnega odbora in odbora za delo, družine in socialne zadeve je sklicala poslanska skupina SDS, katere vidni član Božo Predalič je hkrati tudi generalni sekretar Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

Slednje je letos v primerjavi z letom 2013 prejelo dobrih 187.000 evrov manj denarja. Zato med drugim razmišljajo o prijavi na računsko sodišče, njihov predsednik Aleš Hojs (NSi) pa je danes poudaril, da se s predlogom Anje Kopač Mrak – o petletnem povprečju prejetih sredstev, na podlagi katerega je skladno z dvajset let starim zakonom o vojnih veteranih denar razdeljevala – na usklajevanjih pri ministrici ni strinjal.

Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, se usklajevanj sicer spominja drugače, kar je potrdila tudi Kopač Mrakova. Dodala je, da je poleg povprečja upoštevala še premoženje organizacije, število članov in program. Opozorila je, da je njen predhodnik Andrej Vizjak denar brez pravilnika »ali jasne podlage« razdelil tako, da sta dve združenji (med njima VSO, ki je takrat imelo le nekaj sto članov) prejeli 30 odstotkov vsega denarja. Pravilnik bo, tako kaže, še letos moralo pripraviti ministrstvo za obrambo.