Vetrnica zdaj vsak dan višja

Na delovišču je zgolj sedem delavcev, večino dela naredi žerjav. Veternica bo visoka 97 metrov.

Objavljeno
06. september 2012 20.53
D. J., Ilirska Bistrica
D. J., Ilirska Bistrica

Dolenja vas - Danes, v četrtek, je stolp za vetrnico končno začel rasti. Delo je zadnje dni zelo oviral veter, včeraj pa se je umiril, zato so s pomočjo žerjava lahko začeli sestavljati polovice elementov stolpa, danes pa so te začeli tudi dvigovati in jih čez dan pod nebo potegnili štiri.

Na delovišču je zgolj sedem delavcev, ki v glavnem le natikajo zanke in sponke, pripenjajo in odpenjajo dvižne trakove žerjava, vse ostalo naredi žerjav.

Nekateri Enerconovi delavci, Poljaki, so v Dolenjo vas prispeli z delovišča pri Stonu na Hrvaškem, kjer so postavljali kovinske in ne betonske vetrnice, delovodja, Nemec, pa je to poletje delal na Japonskem in v Turčiji. Na delovišču je slišati le brnenje žerjava. Upravitelj več kot 110 metrov visokega žerjava je z enim izmed monterjev povezan prek radijske zveze.

Sicer pa delavci niso (ne smejo biti) zgovorni, še bolj skrivnostni pa so slovenski naročniki postavitve prve vetrnice pri nas, predstavniki družbe Alpe Adrija Energija. Sicer, kot nam je pred dnevi (še) lahko zaupal monter, postavitev vetrnic drugje skoraj vedno spremljajo tudi kamere.

Gotovo bo tako tudi na Griškem polju, ko bodo tovornjaki pripeljali dele 71-metrske elise. To bodo sestavili na tleh in jo nato, v enem kosu, dvignil pod nebo.