Vetroloma za tretjino letnega poseka

Po ocenah zavoda za gozdove je podrtega za 1,3 milijona kubičnih metrov drevja, morda bodo končni podatki še hujši.

Objavljeno
10. januar 2018 21.17
Brane Piano
Brane Piano
Ljubljana, Celje – Do sredine meseca lahko občani Solčave občini še prijavijo škodo na premoženju, ki je zaradi močnega vetra in padavin nastala v neurju, ki je po državi pustošilo med 11. in 13. decembrom. Medtem ko bodo škodo pri občanih in na svoji infrastrukturi tudi druge občine ocenile same, na državni infrastrukturi pa država, so prvi podatki o škodi v gozdovih strašljivi.

Na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) ugotavljajo, da je vetrolom podrl za 1,3 milijona kubičnih metrov drevja. Damjan Oražem, direktor ZGS, poudarja, da gre le za prve ocene in da bodo končni podatki verjetno hujši. Ker v Sloveniji zadnja leta vsako leto posekajo za šest milijonov kubičnih metrov lesa, je decembrska ujma tako vzela skoraj tretjino običajnega letnega poseka. Na zavodu svarijo lastnike gozdov, da sta sečnja in spravilo podrtega drevja nevarna, zato naj se za delo dogovorijo s poklicnimi sekači. Podrtih je bilo tudi veliko smrek, zato bo treba sanacijo gozda opraviti do aprila in pred začetkom rojenja podlubnikov.

Zaradi podlubnikov mora drevje iz gozda do aprila

ZGS mora do 12. februarja izdelati načrt sanacije v vetrolomu poškodovanih gozdov, ki jih je največ na Kočevskem, Notranjskem in Koroškem, močno poškodovani so tudi gozdovi na Jezerskem, Solčavskem in v Dravski dolini, manj drugod po Sloveniji. Gozdarji na vzhodu so jo odnesli z najmanj škode.


Med prednostnimi nalogami, ki jih je določil zavod pri odpravljanju posledic, je na prvem mestu zagotovitev varnosti pri delu v gozdu, sledijo vzpostavitev prevoznosti gozdnih cest, pomoč pri reševanju lastnine prebivalcev in javne infrastrukture, odstranjevanje drevja iz vodotokov, da ni zajezitev ob večjih zimskih padavinah, do pomladi pa tudi sanacija od podlubnikov ogroženih gozdov, saj se lubadarji začnejo razvijati na podrtem drevju iglavcev. Na območjih, kjer je bil napad podlubnikov že lani, je treba iglavce posekati in spraviti iz gozda do konca marca 2018, v drugih iglastih gozdovih, predvsem smrekovih, pa do sredine maja 2018.

»Zavod bo lastnikom zagotavljal vso pomoč, redno bomo pregledovali poškodovane gozdove in izdajali odločbe za posek poškodovanih dreves. Lastniki lahko začnejo sekati poškodovano drevje tudi pred izdajo odločbe, vendar nas morajo o tem prej vsaj ustno obvestiti,« pravi Oražem.

Najhuje v Lučah in Solčavi

Marijan Denša
, vodja območne enote ZGS v Nazarjah, enem manjših gozdnogospodarskih območij v državi, potrjuje, da bi utegnil biti lom drevja precej večji od prvih ocen. Oražem za njihovo območje omenja 100.000 kubičnih metrov, najnovejši podatki Denše pa že navajajo večje število: »Na celotnem območju Zgornje Savinjske in Šaleške doline je po ocenah podrtega in polomljenega drevja okoli 200.000 kubičnih metrov. A to ni zanesljivo, saj so višje ležeče gozdne ceste zaradi snega in padlega drevja še neprevozne.«

Na območju gospodarstva Nazarje je največ škode v Lučah in Solčavi, kjer je 85 odstotkov smreke, na tleh pa je okoli 130.000 kubičnih metrov. »Z lastniki imamo sestanke. Drevje morajo odstraniti do pomladi, da preprečijo še večji razvoj smrekovega lubadarja, saj lahko ta podvoji škodo,« dodaja Denša.

Na teren ta teden

Po odločitvi ministrstva za obrambo morajo občani škodo na svojih kmetijskih površinah, stavbah ter prometni in elektroinfrastrukturi sami sporočiti občinam, škodo v gozdovih bo ocenil ZGS, na vodotokih direkcija za vode, na kulturni dediščini zavod za varstvo kulturne dediščine, na državnih cestah direkcija za infrastrukturo, na elektrovodih pa ministrstvo za infrastrukturo. Gospodarsko škodo je treba prijaviti neposredno gospodarskemu ministrstvu.

V Solčavi se občinska komisija za ocenjevanje prijavljene škode na teren odpravlja ta teden. Albina Štiftar, direktorica občinske uprave, pojasnjuje: »Do tega tedna imamo prijavo škode na 18 objektih. Enoto ZVKD v Celju smo obvestili tudi o poškodbah cerkve Sv. Duha, kjer je razbilo stekla in v notranjost nanosilo sneg, zavoda za varstvo narave pa o poškodbah zaščitenih Solčavske tise in Logarjeve lipe v Logarski dolini. Gre za drevesi z najbolj znanih turističnih razglednic. Bojimo se, da bomo spomladi imeli še več škode na občinskih cestah zaradi tovornjakov, ko se bo začelo čiščenje gozdov in odvažanje lesa.«

Vodo komaj dobro nehali prekuhavati

V Solčavi je bilo po neurju elektroomrežje tako poškodovano, da so s 13 agregati Elektra Celje naselje preskrbovali kar teden dni, Logarska dolina, Pavličevo sedlo in mnoge kmetije so bili nedostopni ... Klavdij Strmčnik, direktor občinske uprave v Lučah, pravi, da je bila Solčava bolj prizadeta, ker je tam dodatno škodo povzročilo močno deževje. V Lučah je poškodovanih več gozdov, poleg tega so zdravstveni dom, dva bloka, občino, trgovino in dve gostilni morali teden dni preskrbovati z agregati. »Manjše škode na objektih mnogi niso prijavljali, strehe so ljudje popravili sami ali z gasilci ... Za zdaj vemo, da je na gozdnih cestah pri nas škode za 40.000 evrov, na večjem hlevu in hiši v Podveži za 30.000, na cestnih ograjah in škarpah pa za 18.000 evrov,« pravi Strmčnik. Vodo so morali v Lučah prekuhavati do 3. januarja.