Bo Žarnić dočakal lepši konec kot Erjavec?

Predsednik vlade Borut Pahor je za novega okoljskega ministra izbral Roka Žarnića. Kandidat je kot prednostne naloge izpostavil Triglavski narodni park, kjotski sporazum in črpanje evropskih sredstev.

Objavljeno
02. februar 2010 13.50
An.B./Ti. K.
An.B./Ti. K.
Ljubljana -  Predsednik vlade Borut Pahor je za novega okoljskega ministra izbral Roka Žarnića. Izvršni odbor stranke Desus mu je kot možna kandidata poleg profesorja na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo Roka Žarnića predlagal tudi načelnika oddelka za urejanje prostora na Mestni občini Ljubljana Mirana Gajška. Premier se je z obema srečal že v petek in se, kot je dejal, tedaj pri sebi tudi že odločil.

Roko Žarnić je ob predstavitvi dejal, da je to vrhunec njegove kariere, ob tem pa predstavil svoje prednostne naloge. Največ pozornosti bodo deležni spoštovanje kjotskega protokola, Triglavski narodni park, črpanje evropskih sredstev, plinski terminali v Žavljah in vmeščanje linijskih objektov v prostor.

Premier Borut Pahor je na javni predstavitvi kandidata povedal, da gre za pomemben resor, od Žarnića pa pričakuje, da bo svoje izkušnje prenesel v uspešno delo ministrstva.

V koalicijskih strankah Žarnića načelno podpirajo, v Zaresu in SD kandidata ocenjujejo za primernega, le v LDS bodo pred odločanjem počakali na kandidatovo predstavitev v matičnem telesu. Z odločitvijo o podpori bodo do predstavitve počakale tudi opozicijske stranke.

Predsednik vlade se ob priložnosti ni mogel izogniti nekaterim aktualnopolitičnim vprašanjem. Tako je potezo protikorupcijske komisije Draga Kosa, ki je klic finančnega ministra Franca Križaniča označila za korupcijo ne pa tudi kaznivo dejanje, označil za "najmanj nenavadno," njegove razrešitve pa ne načrtuje. Komentiral je tudi konflikt generalne državne tožilke Barbare Brezigar in pravosodnega ministra Aleša Zalarja glede spornih ministrovih navodil tožilstvu. Ponovil je, da želi, da Brezigarjeva zaključi svoj mandat in se zavzel za nevmešavanje politike v stroko.

Na predstavitvi je bil tudi Desusov predsednik in minister v odstopu Karl Erjavec, ki pričakuje, da bo Žarnić dobil podporo v državnem zboru in "rokave zavihal še ta mesec."

Ko bo premier predlog kandidata za novega ministra vložil v DZ, se bo moral kandidat najprej v treh dneh in najpozneje v sedmih predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, v tem primeru odboru za okolje in prostor.

 

Predsednik delovnega telesa mora nato takoj, najpozneje pa v 48 urah po predstavitvi kandidata za ministra poslati predsedniku državnega zbora in predsedniku vlade mnenje, ki ga je delovno telo sprejelo o predlaganem kandidatu. Predsednik vlade lahko nato v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa še umakne predlog kandidature.

 

O imenovanju novega ministra bodo glasovali poslanci, za imenovanje pa zadostuje navadna večina poslanskih glasov.

 

Danes bo sicer tudi uradno prenehala funkcija dosedanjemu ministru za okolje Karlu Erjavcu, saj naj bi se zvečer z njegovim odstopom seznanil parlament.