VIDEO: Peterle: Pri nas je še vedno preveč dogovorne ekonomije

V sklopu pogovorov z nosilci strankarskih in nestrankarskih list za volitve v Evropski parlament smo se pogovarjali z Lojzetom Peterletom, nosilcem liste Nove Slovenije.

tor, 26.05.2009, 06:00

Ljubljana - V sklopu pogovorov z nosilci strankarskih in nestrankarskih list za volitve v Evropski parlament smo se pogovarjali z Lojzetom Peterletom, nosilcem liste Nove Slovenije.

Teme pogovora


Govorili smo o njihovem videnju rešitve spora s Hrvaško, gospodarske in finančne krize in svobodnem trgu. Ker pa je Peterle, ki je bil na prejšnjih volitvah izvoljen za poslanca v Evropski parlament, v okviru EP med drugim tudi član Odbora za zunanje zadeve, človekove pravice, skupno varnostno in obrambno politiko (AFET ) in nadomestni član Odbora Evropskega parlamenta za sodelovanje z Rusijo, smo ga vprašali, kako vidi evropsko varnostno politiko in odnos Amerike in Evropske unije do Ruske federacije v prejšnjih letih.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
27 komentarjev
velvetpink

se bom zabaval ja ob pogledu na petreleja ko bo nagi okopaval polje za nas krompir.

26. maj 2009, ob 20:31:32
mendoza

velvetpink, upam, da se boš ob tem zabaval!
http://www.southparkstudios.com/episodes/207897/

26. maj 2009, ob 20:05:22
velvetpink

20 let ste ze na polozajih majmuni pa niste resili enega samega zivljenja. pa saj bi se morali ubiti kot korejski predsednik in jokati kot drnovsek v poslednjih dneh. da vas ni sram. in se kar nabijate marketinske kampanje v prid suznjelastnistva. proklete kurbe jebene.

26. maj 2009, ob 20:05:01
baldrick        

odgovor na komentar uporabnika velvetpink :

> peterle ti pa se spravi v penzijo ze enkrat saj moras imeti dosti vsega. clovek brez vizije in starokopitni suznjelastnik pa res ne more resevati sveta. toliko priloznosti si ze imel da ne vem kaj se sploh pametujes. jajc nisi imel pa da ne bos kej mislil da si slovenijo osvobodil. majmun. spakiraj svoj fris ze enkratr.

saj bi, pa še ni dovolj star. v službo pa tudi ne gre več.

26. maj 2009, ob 20:03:31
velvetpink

peterle ti pa se spravi v penzijo ze enkrat saj moras imeti dosti vsega. clovek brez vizije in starokopitni suznjelastnik pa res ne more resevati sveta. toliko priloznosti si ze imel da ne vem kaj se sploh pametujes. jajc nisi imel pa da ne bos kej mislil da si slovenijo osvobodil. majmun. spakiraj svoj fris ze enkratr.

26. maj 2009, ob 19:58:34
velvetpink

ce bi kateri majmun imel se kaj mozganov bi danes delali 2 uri na dan in se skupak veselili da smo zivi. tako pa se dela 8 in baje se premalo in drug drugega sovrazi pa se kaj bi se naslo. da o upadu iqja na stopnjo izginotja sploh ne omenjam. to je katastrofa. to zmorejo samo majmuni. mentaliteta za pokozlat.

26. maj 2009, ob 19:57:08
velvetpink

ekonomija svobodnega trga je vsaka frima je drzava za sebe. in nad vsemi temi drzavami se ena drzava ali pa se pet. in to je kaos. medtem ko v tem sistemu drzav drug drugega napizdujejo. to je katastrofa. ne vem kako vam to ni jasno. pa saj ste majmuni vodeni preko racunalnika.

26. maj 2009, ob 19:54:52
velvetpink

v pizdi je monetarni sistem in sistem v celoti, in sploh ni vprasanje ali naj bo drzava locena od ekonomije ali ne, ekonomija svobodnega trga je v pizdi, najslabsa mozna.

26. maj 2009, ob 19:52:59
velvetpink

zakaj potem placujemo davke ce nismo ista drzava?

26. maj 2009, ob 19:52:04
velvetpink

eba drzava je torej firma za sebe in druga so suznji al kako?

26. maj 2009, ob 19:51:50
velvetpink

"mora biti po mojem cimbolj svobodna od drzave, oblasti in politike,"

politika in oblast ne bi smela obstajati. drzava? nismo vsi drzava? imamo torej dve drzavi v eni?

26. maj 2009, ob 19:51:16
Neznan

Pojasnilo in dopolnilo:

"BojanF | 26.05.2009 | 11:15:02"

Kljub izbornemu jeziku Celičarji nismo vedno pravilno razumljeni. Kaj smo hoteli povedati:

- kot strojni inženir ne morem reči, da neka zadeva deluje, če vem, da se mi bo ciklično kvarila pred koncem življenskega ciklusa. Lahko pa rečemo, da je ekonomija catch-the-cash ( zadnji najebejo) in jo kot tako sprejmemo, in "nikomu ništa" (kot bi rekel pokojni slovenski politik).
- kmetijstvo je bilo dano kot primer, kjer v EU brez dogovorne ekonomije ne gre. Vsa t.i. "evropska sredstva" so dogovorna ekonomija.

26. maj 2009, ob 19:02:10
velvetpink

medtem ko je pomembno kdo tiska denar ne pa kdo zmaga na volitvah.

26. maj 2009, ob 19:00:11
velvetpink

zalostno je da ljudje se sploh volijo doktorje napizditisov in stranke.

26. maj 2009, ob 18:59:42
Neznan

Pa se moja napoved evropskih volitev tule za Peterleta in N.Si:

Lista bo na presenecenje mnogih dobila okoli 15% odstotkov in bo zanesljivo na tretjem mestu; za SDS in SD z nekaj nad 20%. Marsikje na podezelju bo N.Si celo zmagala z nad cetrtinskim delezem.

Marsikateri komentatorji, celo bolj desni (Turk, Tomsic, Makarovic) kot levi bojo tezko skrivali nezadovoljstvo nad uspehom N.Si ali ga bojo skusali minimalizirat.

Predvsem bojo skusali ignorirat, da bo to predvsem osebni uspeh Lojzeta Peterleta. Ignorirat, da je za nedvomno najbolj ali celo edino krscansko-demokratsko orientirano slovensko stranko zaenkrat se vedno najzanesliveje staviti na to osebo, ki bi jo mnogi po vsej sili radi videli v politicnem penzionu. In ji znotrajstrankarska konkurenca ni dorasla ( kar pa je tudi Peterletov problem, po drugi strani).

Posledicno bo tudi SDS kot clanica Evropske ljudske stranke morala znova razmisljat o svoji orientaciji, o tem, da ji krscanskodemokratski glasovi niso zagotovljeni brez take profiliranosti. Kar bi se bolj pokazalo ob morebitnem umiku osebe Janeza Janse.

p.s. Tako leva kot desna sredina v Sloveniji niti priblizno nista dokoncno zastavljeni. ( Na levici sploh ni jasno, kaj je socialdemokratsko, kaj sredinsko- liberalno in kje je tu recimo Zares). O pomanjkanju Zelenih v Sloveniji bi se pa tudi dalo razpredati. ( Tudi zato, ker slovenska levica nima nobenega obcutka za te teme; v energetski politiki na primer razvoj se vedno planira na premogu in nafti).

26. maj 2009, ob 17:12:29
Neznan

enzrovt,

ne strinjam se s tabo.

Ekonomija ( z izjemo monetarne politike) mora biti po mojem cimbolj svobodna od drzave, oblasti in politike, ce naj dobro funkcionira. Seveda v jasnih pravnih okvirjih, ki med drugim vkljucujejo ekoloske ( po moznosti vedno bolj stroge) standarde.

Nikjer pa ne pise, kaksni naj bojo davki. Preko katerih med drugim skrbis za javne sluzbe, skupno dobro, socialo. Seveda je za vse to dobro skrbeti subsidiarno, na vseh nivojih- tudi lokalnem in tudi s prostovoljstvom, ne le preko nacionalne birokracije.

Kjer se ne strinjam niti z neoliberalno desnico je, da je vedno treba samo znizevati in znizevati davke. Da je najbolje, ce se ljudje bahajo z najdrazjimi avti, obenem pa ni denarja, da bi bila okolica bahatih his ociscena, parki urejeni, komunala funkcionalna in moderna itd.

Vsekakor je treba ohranit tako parlamentarno demokracijo kot kmetijsko-okoljske subvencije.

26. maj 2009, ob 16:46:49
enzrovt

Tista druzina se imenuje Saxe-Coburg-Gotha in prihaja iz legla Wettinov. Komur se da guglat, bo mogoce opazil, da je iz tistega legla prislo malo morje vladarjev .. zanimivo bi bilo poiskati korelacije s to rodbino in EU subvencijami ;)

26. maj 2009, ob 14:58:11
enzrovt

Precej pogumne besede .. posebej, ce pridejo iz ust modela, katerega vlada je ruknila pol slovenije v stecaj in/ali v penzijo ....

lovor, kako ta hec deluje na dolgi rok, imamo moznost opazovati v realnem casu. Hudic je to, da rabis ravnovesje - premocna drzava dusi iniciativo in tekmovalnost; presibka drzava ne more brzdati neoliberalnih mujahedinov. V obeh primerih dobis sranje.

Mogoce bo nauk te zgodbe ravno v tem, da ne glede na osebno afinitet, v druzbi ni boljse ali slabse strani; potrebujemo tako leve kamikaze kot desne budale. Vendar v ravnovesju. Hocem reci, treba bi bilo zaceti na razlicne opcije gledati samo kot drugi pol, ne pa kot na neke hudobce/cepce/lumpe, ki jih je treba v kali ztreti in vsako njihovo pobudo takoj scefrati.

Kakor tudi ne glorificirati pobud, ki so zrasle na "nasi strani".

Prvi korak bi bila prepoved strankarstva.

26. maj 2009, ob 14:54:07
schutz

Kar Peterle opisuje kot "dogovorno ekonomijo" je pravzaprav gospodarski kriminal in kaznivo dejanje. Malo hecno je, da tega ne razlikuje.

26. maj 2009, ob 13:43:20
velvetpink

"Osamosvojitev Slovenije - predsednik prve slovenske vlade"

lojze kaj ko bi se enkrat poskusali osvoboditi slovenijo??

26. maj 2009, ob 13:15:15
velvetpink

"in družini Windsor v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske"

lol

26. maj 2009, ob 13:06:40
Neznan

Bojan F,

zakaj subvencije v kmetijstvu? Ker so smiselne 1. z vidika zagotavljanja cimbolj zdrave hrane ( trzno-industrijsko kmetijstvo deluje ravno v obratni smeri) in 2. z vidika varovanja in razvijanja domacega podezelja ( ce se bo praznilo, zarascalo in izgubljalo kulturne in estetske kvalitete, bo izgubljala cela Slovenija).

Ostalo gospodarstvo pa na dolgi rok nedvomno daje najboljse rezultate v svobodni tekmi s spodbujanjem privatne pobude, ustvarjalnosti.

Drzava je v gospodarstvu idealno edino za to, da zagotavlja jasen in ucinkovit pravni red, ustrezno davcno politiko, enakopravnost vseh nastopajocih, vkljucno z regulativo proti vsakrsnim monopolom, kartelnim dogovorom itd. Politicno usmerjanje konkretnih firm ali bank, ki bi se ga nekateri radi kar naprej sli, je deviacija.

26. maj 2009, ob 13:06:17
velvetpink

sami strokovnjaki za satanisticni eu.

26. maj 2009, ob 13:05:19
Neznan

hudič, prokleti hudič

26. maj 2009, ob 12:51:34
Neznan

"Pri nas je še vedno preveč dogovorne ekonomije" ????

Verjetno g. Peterle Alojz ne spremlja medijev (ali pa preveč):

- svet se pravkar rešuje pred godspodarsko krizo z dogovorno ekonomijo. Ekonomija jakih ekonomistov in fizika dr. Mrkaić Miča propada, ker ima vgrajeno napako
- mogoče bi pa začeli v R Sloveniji z odpravo dogovorne ekonomije z ukinitvijo subvencij v kmetijstvu
- takšno ekonomsko misel bi moral g. Peterle Alojz predstaviti svojim francoskim kolegom in družini Windsor v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske

26. maj 2009, ob 11:15:02
bbs

pa škodina ne-reklama je nadležna.

26. maj 2009, ob 08:45:04
bbs

torej zakaj bo BBS, ki ne prenaša levakov SD, Zares in LD$ vseeno volil za Kacota ? ker si upa. Ima jajca, Peterle pa ne. Je cagavec.


in pika.

26. maj 2009, ob 08:44:32
27 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej