Vihar v LTO Sotočje ne pojenja

Pretresi znotraj sveta zavoda Lokalne turistične organizacije (LTO) Sotočje, ki trajajo od novembrskega razpisa za novega direktorja, so se pretekli teden nadaljevali z odpoklicem treh članov sveta.

Objavljeno
11. marec 2014 11.09
močnik kolovrat - trip
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Brez funkcije je ostala svetnica, ki so jo odpoklicali člani LTO na izrednem občnem zboru, in dva svetnika, ki jima je mandat prekinil tamkajšnji občinski svet. Završalo je sicer že pred tem, ko je v javnost pricurljala domnevno sporna elektronska pošta, v kateri so navodila za glasovanje o nezaupnici, prste vmes pa je imela tudi ena izmed zaposlenih v zavodu. Toda v LTO so zavrnili tezo, da je zavod pobudnik akcije, temveč da je v pošti zgolj obvestilo, da lahko član LTO pooblasti za glasovanje nekoga drugega, če se zbora ne more udeležiti. Odgovornost za mobilizacijo članov prek elektronske pošte je sicer prevzel eden izmed članov sveta LTO, ki pa ni dobil nezaupnice, Borut Nikolaš.

Vršilec dolžnosti direktorja LTO Janko Humar, ki se konec meseca seli v bovški LTO, meni, da ni prav nič nenavadno, če se turistični ponudniki med seboj pogovarjajo, kako bodo glasovali: »V vsebini tega dogovora ni prav nič spornega, saj imajo prav vsi člani pravico, da se organizirajo in da podprejo tistega predstavnika, ki se jim zdi najbolj ustrezen. Preprosto dejstvo je, da je prepričljiva večina članov zavoda LTO na občnem zboru in svetnikov na občinskem svetu jasno povedala, kateri člani sveta zavoda nimajo več njihovega zaupanja, in jih razrešila, ker pri svojem delu v svetu zavoda niso upoštevali interesov tistih, ki so jih na to mesto imenovali.« Kobariški člani LTO so sicer že pred časom odpoklicali Dejana Luzarja.

Medtem odpoklicana Nataša Kocič trdi, da gre za čistko članov, ki so po razpisu za direktorja glasovali in izvolili kandidata Mateja Vranješa, ki pa ni dobil soglasja k imenovanju ustanoviteljic, občin Kobarid in Tolmin zaradi domnevnega neizpolnjevanja razpisnih pogojev. Pritrjuje ji prav tako odpoklicana Mafalda Lipušček, ki se je sklicevala še na vrsto nepravilnosti glede postopkov odpoklica in tudi delovanja LTO: »Med drugim nikoli nismo videli pogodb o zaposlitvah v LTO, sporna pa je tudi zadnja o vršilcu dolžnosti direktorja.« Poleg Lipuščkove so tolminski svetniki odpoklicali še Sergeja Čujca.

Trenutno funkcijo predsednika sveta zavoda opravlja Jože Šerbec, potem ko je odstopil Jože Dakskobler, ki pa navkljub temu očitno ostaja svetnik. Svet LTO Sotočje mora zaradi selitve Humarja v preostanku meseca najti novega vršilca dolžnosti direktorja, toda odločitev o kandidatu prepušča ustanoviteljicama: »Občini morata zdaj soglašati s kadrovsko rešitvijo v izogib morebitnim novim zapletom. Pričakujem, da bodo svoje povedali tudi turistični ponudniki, ki so se aktivirali po vseh zapletih. Potem pa se bo treba odločiti, ali bo svet čim prej objavil nov razpis ali se lotil spreminjanja statuta glede pogojev za direktorsko mesto.«