Vihar v Mahničih odkril vse strehe

V dveh minutah odkrilo 20 streh. V vasi posledice silovitega neurja odpravlja 50 gasilcev.

Objavljeno
21. avgust 2014 12.27
Neurje v Mahničih
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Mahniči − Devet prebivalcev Mahničev, vasice v dolini Raše v občini Sežana, je po drugi uri ponoči doživelo nekakšen tornado, ki je trajal dve minuti, tačas pa razkril ali poškodoval vseh dvajset streh v vasi, deset streh na stanovanjskih in deset na gospodarskih poslopjih. Poškodovan ni nihče. V Mahničih je trenutno približno 50 gasilcev, ki se trudijo zaščititi in vsaj začasno sanirati posledice neurja.

»Mahniči ležijo v ozki dolini Raše. Nevihta z močnim jugom je najbrž ustvarila nakakšen podtlak,« je ocenil namestnik sežanskega gasilskega poveljnika Boris Budal. Silovit veter je ruval drevesa, drogove, trgal vrata in prestavljal vozila. Velike stare jablane ležijo tudi nekaj metrov stran od mesta, kjer so stale, zunaj parkirano vozilo je verjetno premikalo ali oddrsalo za 90 stopinj in mu prebilo vse šipe, korce z betonske strehe je kar olupilo. Tablo Mahniči je zvrnilo, odtrgana je večina vrat, pretrgalo je žice, zvilo konzole. »K sreči se je to zgodilo ponoči, ko ljudi ni bilo zunaj,« pravi župan občine Sežana Davorin Terčon.

Gasilci, ki so bili o viharju obveščeni ob 2.35, so se navzdol do Mahničev prebijali čez podrta drevesa z dveh strani, sežanski iz Kazelj, z druge strani pa gasilci iz Štjaka. V Mahničih je petdeset gasilcev, ki bodo začasno prekrili strehe, štab civilne zaščite in župan Davorin Terčon pa ocenjujejo škodo, verjetna pa je tudi kakšna začasna preselitev katerega od prebivalcev. Župan je povedal, da je poškodovana električna in telekomunikacijska napeljava, druga infrastruktura pa ne.

Z Elektra Primorske so sporočili, da bodo predvidoma do večera brez elektrike tudi v Dutovljah, kjer je neurje podrlo daljnovod na več mestih. Brez elektrike je skupaj približno 300 odjemalcev, tudi v vaseh Dobravlje, Ponikve, Avber, Gradnje, Poljane, Doenje, Raša, Selo, Pristava, Ravnje, Štjak in Komarče. Predvidoma do 13. ure pa bodo brez elektrike tudi v Brkinih v vaseh Čelje, Prelože, Janeževo Brdo in v Posrtvici.