Víhra nad bodočim ormoškim centrom za odpadke

Desetletje in pol ni bilo pripomb na načrte, zdaj so se zbudili ogorčeni nasprotniki.

Objavljeno
11. marec 2015 21.01
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Občina Ormož bo 23. marca predstavila osnutek podrobnega prostorskega načrta  Centra za ravnanje z odpadki za Podravje (CeROP). Danes pa bo Civilna iniciativa poskusila javnosti dopovedati, zakaj centru v opuščenem glinokopu na Hardeku nasprotuje. Tako močno nasprotuje, da so njeni člani vdrli na zadnjo sejo občinskega sveta, jo zmotili, jo prekinili in zapustili šele potem, ko je župan Alojz Sok poklical policijo.

"Zanimivo je, da doslej na načrtovanje centra ni bilo pripomb. Že leta 2000 je bil razgrnjen ureditveni načrt. Potem je občina s sklepi občinskega sveta kupovala potrebno zemljo. Sprejeli smo občinski prostorski načrt in tudi nanj ni bilo pripomb. Ko pa zdaj na tej osnovi pripravljamo podroben načrt, se je pojavila civilna iniciativa," razlaga ormoški župan Alojz Sok. Predsednika CI Danila Kosija pa včeraj nismo mogli priklicati, da bi pojasnil, zakaj se je nasprotovanje ljudi pojavilo šele sedaj in v kakšni zvezi sta njegovo vodenje iniciative in spor z ormoškim županom. Šele decembra lani je 54 prebivalcev Dobrave, Hardeka in Litmerka poslalo pismo nasprotovanja občini in ministrici za okolje in prostor Ireni Majcen.

Ormoška občina je skupaj z mariborsko leta 2012 ustanovila skupno podjetje Hardeška šuma d.o.o., ki naj bi poskrbelo za komunalne odpadke z ormoškega in mariborskega območja. "Odkar je župan Andrej Fištravec, je jasno, da iz tega ne bo nič," pravi Sok. Opozicija v občinskem svetu je po ustanovitvi podjetja hotela z referendumom razveljaviti ustanovitev družbe, a ni zbrala dovolj podpisov in to je bilo doslej edino nasprotovanje v zvezi s hardeškim glinokopom.

Ormoškega centra za odpadke v operativnem državnem programu iz pomladi 2013 ni. Za celotno Podravje je tam le že zgrajeni center Slovenska Bistrica, ki pa je premajhen za celotno Podravje. Zato bi ormoški center, po projektantskih predračunih vreden okoli 8 milijonov evrov, morali zgraditi brez državne ali evropske pomoči. Če bo država dovolila, da ga zgradijo! Še po predstavitvi in sprejemu podrobnega občinskega prostorskega načrta je do začetka gradnje še zelo dolga pot. Občina Ormož že nekaj let namensko zbira denar za center, ki bi sprejemal njene odpadke po koncu letošnjega leta, ko prenega veljati dovoljenje za dosedanje odlagališče na Dobravi. Župan pravi, da imajo za te namene v proračunu že tri milijone evrov. Ker je posel z odpadki donosen, pa se ni bati, da sofinancerja ne bi dobili. Imajo pa tri ormoške občine letno premalo odpadkov za tak center, zato  je Ormož pozval vse občine na ptujskem območju, pa še občini Stareše in Duplek, da bi svoje odpadke vozile v Ormož. Za zdaj je namero potrdila le občina Gorišnica. A se bodo hitro morale odločiti tudi druge občine, saj vse te že v prihodnjem letu ne bodo imele kam odlagati odpadkov. Ptujski center Gajke nima dovoljenja za odlaganje, pa zdaj smeti njihove vozijo na ormoško Dobravo, ki pa bo konec leta zprla vrata, ustreznih dovoljenj pa Gajke po dolgi borbi z državo nimajo. CeROP se tako zdaj zdi edina realna rešitev.