Vila Virginia v Kozjakov in Matozov objem

Tri desetletja propadajoč star hotel naj bi že prihodnje leto začeli prenavljati. Včasih je bil sedež Udbe.

Objavljeno
08. december 2016 22.17
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož – Vse kaže, de bodo že prihodnje leto začeli prenavljati vsaj tri desetletja propadajoč in prazen nekdanji portoroški hotel Vilo Virginio. Stavbo oziroma portoroško podjetje Apart hotel sta kupila nekdanji bančnik Damjan Kozjak in odvetnik Franci Matoz (z ženama – Veroniko Kozjak in Natašo Matoz). Damjan Kozjak nam je zagotovil, da bodo hotel gradili skladno s prostorskim načrtom.

Vilo Virginio sta pred leti kupila portoroški podjetnik Marino Belac in njegova žena Erika. Več let sta prepričevala občinsko upravo in portoroško krajevno skupnost, da bi spremenili prostorski načrt, ki je bil sprejet leta 1992 in določa, da je treba stavbo znižati za dve nadstropji (lahko pa se jo delno razširi). S prepričevanjem, da bi ohranila vseh pet etaž, jima ni uspelo in tako sta zamudila čas, ko bi bila nepremičnino lahko unovčila za več milijonov evrov. Podjetje Apart hotel je zato zašlo v težave, saj je leta 2011 po podatkih GVIN imelo za še malo več kot dva milijona evrov sredstev, 688.000 kapitala in nekaj tisoč evrov dobička, od leta 2013 pa je podjetje poslovalo z izgubo. V zapuščeni stavbi so se zbirali in prenočevali brezdomci in vsaj trikrat ali štirikrat v njej povzročili požare. Tako je vila propadala še hitreje, kot bi, in postala resna nevarnost za okolico. Predvsem je bila vse do danes ena največjih sramot sodobnega Portoroža. Krajani so od občine večkrat zahtevali, da mora nevarno stavbišče nekdo podreti.

Iz Hetinih rok

Podjetje Apart hotel je bilo letos tik pred stečajem, največji upnik pa Heta Asset Resolution (slaba banka avstrijske Hypo banke), ki je svojo terjatev prodajala (po neuradnih informacijah) za 600.000 evrov. Damjan Kozjak je povedal, da so po zapletenem postopku Hetino terjatev res odkupili, poleg tega pa še terjatve drugih nepoplačanih upnikov Marina Belaca. Kozjak ni želel povedati, koliko so novi lastniki odšteli za vse terjatve, toda pritrdil je naši oceni, da jih je bilo od milijon do poldrugi milijon evrov. V bazi Gvin smo lahko prebrali, da ima Apart hotel zdaj sedež na Dunajski 158 v Ljubljani, da sta lastnika Apart hotela v 50-odstotnih deležih Damjan Kozjak in Apart Rose. Lastnika Apart Rose pa sta Veronika Kozjak in Franci Matoz, pooblaščena oseba pa je Nataša Matoz.

Kozjak nam je povedal, da so do zdaj izdelali idejni osnutek novega apartmajskega hotela, ni pa povedal, koliko apartmajev naj bi imel novi hotel, ker naj bi to bilo jasno šele po izdelavi projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Prva soglasja so že začeli zbirati. Damjan Kozjak je že obiskal nekaj sosedov in jim razkril svoje načrte. Zagotovil je, da bo to pravi hotel z recepcijo in da nameravajo zidati skladno z določili prostorskega načrta, s čimer je eden od bližnjih sosedov – odvetnik Dušan Puh – povsem zadovoljen.

Iščejo hotelirja

Zemljišče Vile Virginie meri približno tisoč kvadratnih metrov. V kleti bo garaža za predvidoma od 25 do 30 avtomobilov. Portorožani pa ugibajo, da bi hotel moral imeti najmanj 30 turističnih sob. Damjan Kozjak je povedal, da bodo vložili nekaj lastnih prihrankov, nekaj pa kredita bank. »Prizadevamo si, da bi v nekaj mesecih pridobili gradbeno dovoljenje in najpozneje jeseni 2017 začeli graditi. Hotel bi moral biti zgrajen leta 2018. Dali ga bomo v upravljanje nekemu hotelirju. Pogovarjali smo se že s Hoteli Bernardin, vendar iščemo tudi druge ponudbe,« je dejal Kozjak.

Damjan Kozjak je sicer zaposlen v podjetju Amrop Adria (Marka Mlakarja). Delal je tudi v NLB, v OMV Avstriji, v Société Generale Group in KBM Invest ter KBM Leasing. Pri NKBM se je ukvarjal z upravljanjem nepremičnin in investicijami.

Zgodovina vile

Vila Virgina je bila po podatkih Tomija Brezovca zgrajena tik pred prvo svetovno vojno, leta 1928 so jo nadzidali za še dve nadstropji (do sedanje višine). Po drugi svetovni vojni je bila najprej sedež Ozne oziroma Udbe, leta 1952 pa se je vanjo iz hotela Palace preselila Vojna uprava Cone B. Na začetku šestdesetih je bila počitniški dom, potem pa so bile v njej sobe za zaposlene v portoroških hotelih. Od sredine osemdesetih let je prazna.