Vinar leta že tretjič Jožef Prus

Prusova vinska klet je na mednarodnem ocenjevanju dobila še 13 velikih zlatih medalj in 11 zlatih.

Objavljeno
24. avgust 2011 18.42
Posodobljeno
24. avgust 2011 19.25
Milovan Dimitrič, Novo Mesto
Milovan Dimitrič, Novo Mesto

Metlika - Belokranjski vinogradnik Jožef Prus s Krmačine pri Metliki je postal na 49.mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni že tretjič vinar leta.

Tega doslej v Sloveniji v 36. letih ocenjevanj vin ni dosegel še nihče. Ker Prus vedno poudarja belokranjski pomen svojih vin in uspehov, je to torej tudi velik uspeh belokranjskih vin, ki so uspela dobiti še kup naslovov na letošnjem mednarodnem tekmovanju, kjer je sodelovalo šest držav,  pa ne le Prusova, tudi tista iz KZ Vinska klet Metlika in drugih.

Jožef Prus je dobil poleg naslova zase za svoja vina dva šampionska naslova, ki sta ga dobila traminec suhi jagodni izbor 2006 med nearomatičnimi sladkimi vini in renski rizling suhi jagodni izbor 2011.

Slednji je dobil šampionski naslov še kot šampion kakovosti, ker je že tretje leto zapored osvojil ta naslov. Prusova vinska klet je sicer dobila na ocenjevanju še 13 velikih zlatih medalj in 11 zlatih.

Lep uspeh pa so na radgonskem sejmu dosegli tudi belokranjski mlekarji in sirarji, saj je ekološka kmetija in sirarstvo Konda z Dola pri Starem trgu ob Kolpi dobila veliko zlato medaljo za nehomogeniziran ovčji jogurt in še drugo zlato medaljo za nehomogenizirano surovo ovčje mleko s 4,5 odstotka maščobe, za ovčjo skuto s čemažem pa so dobili bronasto medaljo.