Obilne padavine zalivajo kleti

Gasilci imajo polne roke dela z izčrpavanjem meteornih vod. Poplavljajo reka Vipava, Idrijca in Poljanska Sora.

Objavljeno
19. november 2016 11.37
N. Č., STA, Blaž Močnik
N. Č., STA, Blaž Močnik

Ljubljana -Zaradi obilnega deževja, ki je že ponoči zajelo tudi Koroško, so narasli številni hudourniški potoki in reke. Šmarški gasilci so morali že nekaj minut čez poldan posredovati v naselju hiš pod slovenjgraško toplarno, saj je hiše ogrožala voda, ki je drla z njive nad naseljem. Gasilci so hiše zaščitili s protipoplavnimi vrečami in tok vode preusmerili na cesto, odkoder se je voda zlivala v naraslo Homšnico. Uro kasneje so gasilci posredovali tudi v Pamečah. Meteorna voda je zalivala kletne prostore stanovanjske hiše ob glavni cesti proti Dravogradu. Gasilci PGD Pameče-Troblje so s črpalko vodo izčrpavali, meterorno vodo pa preusmerili.

Zaradi močnejšega deževja je reka Vipava ponoči močneje narasla in poplavlja na pogostih območjih poplav. Razlivata se tudi Idrijca s pritoki in Poljanska Sora s pritoki. Reke Idrijskega in Cerkljansko Polhograjskega hribovja še naraščajo, so opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso).

Reke bodo še naraščale

Do večera bodo začele ponovno naraščati tudi reke drugod po državi, najbolj na Gorenjskem, v Posočju in na širšem območju osrednje Slovenije. Reke se lahko razlijejo ob strugah na območjih pogostih poplav. Ob intenzivnih krajevnih padavinah lahko hitro porastejo tudi posamezni manjših vodotoki in hudourniki.

Reka Vipava trenutno najbolj grozi v Mirnu, kjer je vodostaj že na šestih metrih višine, reka pa bi že resneje poplavljala, če pridobi dodatnega pol metra. »Po podatkih meteorologov je glavnina najhujših padavin že mimo, toda še vedno lahko kaj pride z zakasnitvijo. V Mirnu je Vipava povsem na robu. Težav zaradi poplav rek sicer ni, je pa precej težav zaradi narasle meteorne vode,« je povedal poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač.

V noči na nedeljo se bodo hidrološke razmere po državi začele umirjati, padavine bodo ponehale. Naraščale bodo še reke s kraškim zaledjem. Reka Ljubljanica se lahko v nedeljo razlije v manjšem obsegu na območju vsakoletnih poplav.

Močne padavine bodo ponehale v prvi polovici noči na nedeljo. V drugem delu dneva in v noči na nedeljo bodo reke v večjem delu države še naraščale. Posamezne reke se lahko razlijejo na območjih pogostih poplav.

Ob intenzivnih lokalnih padavinah je predvsem v zahodni in južni polovici Slovenije možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov.

Obilne padavine ogrožajo stanovanjske objekte

Obilne padavine povzročajo težave predvsem v zahodnem in severozahodnem delu Slovenije. Gasilci imajo polne roke dela z izčrpavanjem meteornih vod, ki so zalile stanovanjske objekte.

V Rožni ulici v Cerknem so gasilci zjutraj okoli 6.37 dobili obvestilo, da meteorne vode ogrožajo stanovanjski objekt. Voda pa ogroža tudi hišo v Grabnu v občini Tržič, so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

V Medvodah oz. Zbiljah so zjutraj malo pred 7. uro gasilci morali črpati vodo iz kleti stanovanjske hiše.

Meteorna voda je dopoldne zalivala tudi hiše v Zgornjih Bitnjah in Naklem. Potok poplavlja cesto v kampu Zaka na Bledu. Pod avtocesto iz Radovljice proti Novi vasi je meteorna voda zalila podvoz, ki so ga do nadaljnjega zaprli.

V Novi Gorici v Rožni dolini na ulici Partizanske tehnike narasli potok ogroža stanovanjsko hišo. V Trpčanah v Ilirski Bistrici pa se pripravljajo na morebitno poplavljanje reke Reke.