Višji prispevki od honorarnega dela

Odslej 15,5 odstotka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Objavljeno
02. januar 2014 09.54
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Honorarno delo je z novim letom občutno bolj obdavčeno. Določeni honorarni delavci morajo po novi zakonodaji o pokojninskem in zdravstvenem zavarovanju v to socialno blagajno morali prispevati 15,5 odstotka.

Z včerajšnjim dnem je začel veljati novi pokojnski zakon ZPIZ-2, po katerem morajo honorarno zaposleni, ki niso obvezno zavarovani ali niso zavarovani za polni delovni čas, plačati 15,5 odstotka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V zameno se jim bo ta prispevek upošteval pri njihovi pokojninski osnovi in zavarovalni dobi. Plačilo akontacije dohodnine od avtorske in podjemne pogodbe ostaja nespremenjeno, delodajalec pa bo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje tudi vnaprej moral plačevati 8,85 odstotka od bruto honorarja.

Po 1. februarju bodo morali delodajalci za morebitne poškodbe pri delu od bruto honorarja plačati še 0,53 odstotka, honorarni delavci pa 6,36 odstotka za zdravstveno in invalidsko zavarovanje. Tako bodo po višini prispevne stopnje izenačeni z zaposlenimi. Kljub dodatnemu prispevku za zdravstveno zavarovanje honorarni sodelavci ne bodo deležni dodatnih pravic. Na ministrstvu za delo si od tega ukrepa obetajo stabilnejši način financiranja zdravstvenega sistema.