Visoko šolstvo brani kakovost

Gibanje Mi smo univerza je na peticijo proti noveli zakona o visokem šolstvu dobilo že več kot 2000 podpisov.

tor, 18.09.2012, 06:00
Mariborska univerza konec leta z 8 milijoni izgube

Po izdelanem rebalansu bo imela mariborska univerza konec leta okoli osem milijonov evrov minusa, je povedal rektor Danijel Rebolj. »Znašli smo se pred izzivom, ko moramo namesto o širjenju pedagoške ponudbe intenzivno razmišljati o krčenju.«

Po nekaj letih rasti sredstev, ki jih država namenja za visoko šolstvo, je sledil zelo resen upad,« je včeraj povedal Rebolj in ocenil, da bo UM dobila okoli deset odstotkov manj sredstev, kot so pričakovali. Zaradi tega napoveduje tudi selekcijo (krčenje) študijskih programov, prav tako na UM razmišljajo o prestrukturiranju.

(Miha Rubin, Maribor)

Ljubljana – Danes bo v matičnem odboru državnega zbora (DZ) na zahtevo poslanske skupine SD nujna razprava o visokem šolstvu. Stališča stranke Zares – socialno liberalni sta včeraj predstavila nekdanji minister in državni sekretar za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič ter dr. József Györkös.

Povod za oboje je predvsem sporni predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki že čaka na obravnavo v DZ.

Predlog je Gregor Golobič označil za »napad na kakovost visokega šolstva« in spomnil na razmere leta 2008, ko je prišel na takratno ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Dejal je, da so imeli »opraviti s popolno blokado, s serijsko nesklepčnostjo akreditacijskega organa, sveta za visoko šolstvo (SVŠ)«, da je to zagato povzročila »politiziranost tega organa«, ki je »vodila k netransparentnemu in klientelističnemu odločanju na področju podeljevanja akreditacij in s tem povezanih različnih drugih visokošolskih ugodnosti«.

V zvezi s tem je omenil izjemen porast novih visokošolskih ustanov, ki ga je omogočilo netransparentno podeljevanje koncesij na področjih, ki »zanesljivo niso bila deficitarna«.

Dejal je, da so z analizo ugotovili, da SVŠ ne ustreza evropskim kriterijem, ki zahtevajo politično in strokovno neodvisnost ključnih odločevalcev, zato so se »na podlagi najboljših evropskih praks« lotili priprave novele, s katero je bila ustanovljena Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis). Zdaj pa naj bi s predlagano sestavo sveta agencije znova zdrsnili v prejšnje razmere.

Na vprašanje, ali bi lahko Nakvis z boljšim vodstvom delal bolje, že dosegel evropsko akreditacijo in bil tako manj na udaru vlade, je Golobič odgovoril, da je vodenje Nakvisa nehvaležno in se ga najboljši otepajo, niti kritike agencije univerz ga ne čudijo, ker bi univerzam najbolj ustrezalo benevolentno delo agencije, je dejal.

Stranka Zares – socialno liberalni v zvezi z napovedano novelo opozarja tudi na to, da je člen o normiranju obveze učiteljev »potreben premisleka in posodobitve, vendar ne »z argumeti omalovaževanja, kot se je tega problema v intervjuju lotil predsednik vlade«.

Zmotilo pa jih je tudi to, da vlada pri načrtovani hitri spremembi zakona ni niti omenila dveh lanskih ključnih dokumentov – odločbe ustavnega sodišča, ki zahteva ureditev financiranja visokega šolstva s posebnim zakonom, in lani v DZ sprejete resolucije o nacionalnem dolgoročnem programu visokega šolstva.

Novela naj bi prinesla tudi šolnine

»Prišel je čas, da se povežemo in se odločno zavzamemo za skupne študentske interese. Po nujnem postopku bo Vlada RS kmalu sprejela novelo zakona o visokem šolstvu, ki bo dokončno uničila javne univerze v korist zasebnih.« S temi besedami se začne udarna peticija proti noveli zakona o visokem šolstvu, ki jo je na svoji spletni strani minulo sredo objavilo gibanje Mi smo univerza, ki ga širša javnost pozna zlasti iz časa zasedbe ljubljanske filozofske fakultete.

Tudi gibanje opozarja, da bi novela pomenila političen prevzem visokošolske agencije Nakvis, pri tem pa napoveduje tudi takojšnje šolnine, odpuščanje zaposlenih na fakultetah, najmanj tridesetodstotno povečanje delovne obveznosti preostalim zaposlenim, ustanovitev treh novih univerz in odprtje visokošolskega prostora za tretjerazredne fakultete iz tujine.

Peticijo, ki jo bodo danes poskušali predati predsedniku matičnega odbora DZ Branku Grimsu (SDS), je do sinoči podpisalo že več kot 2000 tistih, ki se ne strinjajo s predlaganimi zakonskimi spremembami.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
2 komentarja
Diaz

Xe Xe Xe Xe, v tem Bananistanu je že vsak ta drugi t.im. doktor znanosti, vsak ta tretji pa pismen ! ... :-))

18. september 2012, ob 11:03:44
Neznan

Končno. Čas je že, da se prevetri ves sistem, ki dovoljuje ustanavljanje raznoraznih univerz skoraj po vsaki slovenski vasi. Kakovost študija pada, ustanavljajo se univerze in fakultete, ki že v startu generirajo trume študentov, kandidatov za borze nezaposlenih, ob tem pa se v nebo dvigujejo stroški za vzdrževanje takih ustanov. Slovenci, že tako obubožani, pa plačujemo tako razmetavanje z denarjem.

18. september 2012, ob 09:09:50
2 komentarja
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej