Vlačič prevoznikov ni prepričal, zapora Karavank bo

Če bi avtoprevozniki vozili skozi Beljak in Šentilj, bi prevozili okoli 260 kilometrov več, ki jim jih ne bi nihče povrnil.

Objavljeno
04. avgust 2011 18.04
Posodobljeno
04. avgust 2011 18.04
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Prometni minister Patrick Vlačič besnih avtoprevoznikov, ki jih jezi avstrijska omejitev prometa za tovornjake skozi predor Karavanke, ni pomiril.

Slovenija in Avstrija sta sicer dosegli dogovor, po katerem bodo v času prepovedi vožnje tovornih vozil skozi predor Karavanke pokvarljivo blago in nevarni tovori še naprej vozili skozi predor, preostali tovor pa bodo preusmerili na Šentilj in Asfinag (upravljavec avtocest v Avstriji) bo povrnil cestnino, je, kot poroča STA, povedal prometni minister Patrick Vlačič.

Sprva je sicer pričakoval, da blokade ne bo.

Kot je povedal Vlačič, sta se o rešitvi danes dogovorila namestnik avstrijske ministrice in državni sekretar na slovenskem ministrstvu Igor Jakomin.

»Pričakujem, da je to rešitev - vsaj s strani avtoprevoznikov imam zagotovilo, je še dejal pred kratkim in pričakoval, da ne bo težav, kot so se napovedovale.

Avtoprevozniki pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so napovedali, da bodo med 22. uro v petek in 15. uro v soboto blokirali promet pri vožnji skozi karavanški tunel.

Vlačič je še povedal, da je današnji dogovor začasna rešitev in da bodo morali skupaj z avstrijsko stranjo iskati nadaljne rešitve. »Slovenija ni pristala na takšen režim in treba se bo dogovoriti, kaj pomeni obratovanje. Mednarodna pogodba namreč določa, da se obratovalni režim dogovori med državama,« je še dodal.

Slovensko ministrstvo je prejšnji teden sicer stopilo v stik z avstrijskim, a so trdno vztrajali na stališču, da je takšen režim nujen zaradi varnosti.

»Slovenski avtoprevozniki so se upravičeno razburili. Pozval sem jih, naj ne izvajajo ukrepov, ki bi škodovali našim državljanom in bi kakorkoli omejevali našo infrastrukturo. Lahko pa opozorimo na mednarodno pogodbo in evropske direktive s tega področja,« je še dodal minister.