Vlada bi kupila Soline od Telekoma

Sečoveljske soline Sredi poletja bodo začeli prenavljati most čez Jernejev kanal – Vpis na Unescov seznam so sanje

Objavljeno
23. april 2015 20.21
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Sečovlje – Ministrstvo za okolje in prostor je podalo pobudo za izločitev Solin iz prodaje Telekoma. To zato, da bi razrešili odprta vprašanja med državo in Solinami. Vlada je v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Trčka ugotovila, da je edini način za izločitev družbe Soline iz postopka prodaje ta, da jo Telekom prej proda državi.

Tak odgovor vlade je seveda potrdil prizadevanja številnih poznavalcev krajinskega parka Sečoveljske soline, ki si že več kot leto dni prizadevajo prepričati odgovorne, da je nesmiselno prodajati Telekom tudi s Solinami. Opozorili so, da lahko država kupi Soline le, če so zagotovljena sredstva v državnem proračunu in če se s tem zaščitijo nacionalni interesi. Vlada se že pogaja o ustanovitvi predkupne pravice na poslovnem deležu Solin in opcijskega nakupnega upravičenja. Strokovne službe ministrstva za finance so začele usklajevati vsebine predmetne pogodbe z družbo Telekom, ki jo bodo posredovali vladi, da poda soglasje. V usklajevanju bo med drugim treba posodobiti koncesijsko pogodbo za upravljanje krajinskega parka Sečoveljske soline, saj ta ni dopolnjena z novo in spremenjeno zakonodajo, ni usklajena s koncesijsko pogodbo za rabo morske soli, ne določa pogojev za jasno izvajanje vseh koncesijskih razmerij ter za upravljanje z državnimi nepremičninami. Zato so pri prejšnjih vlaganjih Solin v parkovno in solinsko infrastrukturo nastali spori, zaradi katerih so Soline vložile tožbo proti Republiki Sloveniji.

Manj težav za prenovo poleti kot jeseni

Na okrogli mizi o usodi Sečoveljskih solin, ki sta jo organizirali koprski medijski hiši Radio Koper in Primorske novice, pa je javnost lahko izvedela, da bodo Soline vendarle poleti začele prenavljati mostu čez Jernejev kanal, ki ga je januarja prepovedala uporabljati gradbena inšpektorica. Krajani so začudeni, da se bodo dela vendarle začela poleti, ko je največ obiska v solinah, vodja krajinskega parka Andrej Sovinc pa je pojasnil, da jih v prenovo sili inšpektorska odločba. »Izračunali smo, da bomo imeli manj težav pri prenovi poleti kot jeseni, ko vozimo iz solin več soli in solnih izdelkov. Tako smo se odločili, da bomo sol skladiščili kar na območju Lere kot doslej in da bomo strunjansko sol skladiščili na območju opuščenega rudnika. Šele pred kratkim smo dobili projektno dokumentacijo za prenovo mostu, zdaj moramo z razpisi nakupiti material in izbrati izvajalce. Prenova bo stala vsaj 200.000 evrov. Nosilec naložbe in plačnik bo ministrstvo za okolje. Prenova mostu bo trajala dva do tri mesece. Seveda bomo imeli veliko logističnih težav. Za obiskovalce pa bo na voljo nadomestni leseni most,« je pojasnil Sovinc.

Domačini so na okrogli mizi izrazili razočaranje nad tem, kako soline propadajo. Dodatni razlog za črogledost je bila odtegnitev sredstev za Muzej solinarstva. Krajani so bili tudi skeptični nad Sovinčevimi besedami, da bodo soline v 20 letih vpisane na Unescov seznam. »Ne verjamemo, da vpis bo, ker so v občini premalo aktivni in sposobni, po drugi strani pa je na državni ravni dovolj ljubosumja, da bi pomagali pri postopkih vpisa na Unescov seznam,« nam je povedal prebivalec Sečovelj. Piranski podžupan Bruno Fonda je uničevanje solinske dediščine primerjal z ravnanjem fanatikov islamske države, ki nasilno razbijajo spomenike svetovne dediščine.