Vlada brani davek na nepremičnine

Vlada z mnenji nasprotuje predlogom za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine in za zadržanje.

Objavljeno
15. januar 2014 14.42
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljana – Vlada je danes na seji sprejela mnenje o zahtevi skupine poslank in poslancev državnega zbora s prvopodpisanim Jožetom Tankom za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine.

»Vlada  meni, da je zahteva skupine poslank in poslancev državnega zbora za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine neutemeljena in zato predlaga Ustavnemu sodišču Republike Slovenije, naj jo zavrne. Poleg tega pa ocenjuje, da ni utemeljen predlog za začasno zadržanje izvajanja zakona in predlaga ustavnemu sodišču, naj predlog za začasno zadržanje zavrne. Vlada ugotavlja, da ni nobenega dvoma, da je institut obdavčenja nepremičnin v skladu s 146. členom Ustave RS legitimen instrument za pridobivanje sredstev za uresničevanje nalog države in lokalnih skupnosti, ki se izvajajo v javno korist,« je sporočil vladni urad za obveščanje javnosti.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je že danes zjutraj na nujni seji odbora državnega zbora za finance v imenu vlade nasprotovala zahtevi za oceno ustavnosti in predlogu za zadržanje zakona, ki ju je na ustavnem sodišču zahtevalo Združenje občin Slovenije.

»Zakon o davku na nepremičnine  je bil sprejet na podlagi ekonomskih ocen stanja v Sloveniji, ki so za zagotovitev in vzpostavitev finančnih in gospodarskih razmer zahtevale sprejetje ustreznih ukrepov tudi na področju premoženjskih davkov,« v mnenju o zahtevi skupine poslancev poudarja vlada.