Vlada meni, da ukrep glede prehajanja meje ni neustaven

Začasno zadržanje izvajanja ukrepov pri prehajanju meje bi lahko povzročilo težko popravljive škodljive posledice za javno zdravje, menijo na vladi.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tadej Regent/Delo

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela mnenje glede začasnega zadržanja uresničevanja 11. člena odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid in ga pošilja Ustavnemu sodišču Republike Slovenije. V zadnjih dneh sta namreč nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar v lastnem imenu in odvetnik Matjaž Šaloven, in sicer v lastnem in tudi v imenu civilne iniciative Lastniki nepremičnin na Hrvaškem - odprite nam meje, vložila pobudo za oceno ustavnosti odloka o prehajanju meje. Po njunem mnenju odlok neustavno in nezakonito posega v pravice do svobode gibanja, zasebne lastnine in tudi v pravico do zasebnega in družinskega življenja.



Vlada se s tem ne strinja in meni, da predlogi za začasno zadržanje izvrševanja določbe tega odloka niso utemeljeni. Po mnenju ministrov »bi začasno zadržanje 11. člena odloka lahko povzročilo težko popravljive škodljive posledice za javno zdravje, saj bi v državi prišlo do dodatnega (strmega) naraščanje krivulje okužb, kar bi lahko posledično narekovalo potrebo po še hujših ukrepih na drugih področjih (gospodarstvo, šolstvo …)«.
Na vladi so pojasnili, da 32. člen Ustave RS določa, da ima vsakdo pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče, da zapusti državo in se vanjo kadarkoli vrne, a da se ta pravica sme omejiti z zakonom, vendar samo, če je to potrebno, da bi se zagotovil potek kazenskega postopka, da bi se preprečilo širjenje nalezljivih bolezni, se zavaroval javni red ali če to zahtevajo interesi obrambe države.

image_alt
Slovenci upoštevamo vse manj protikoronskih ukrepov


»Ukrepi delne omejitve gibanja ljudi, med njimi določitev pogojev za izstop iz države, so bili sprejeti ob upoštevanju dognanja epidemiološke in infektološke stroke, usmerjeni pa so v prepoved in omejevanje socialnih stikov med prebivalstvom. Ti ukrepi so po mnenju zdravstvene stroke med najučinkovitejšimi za preprečevanje širjenja covida-19. Hkrati so bili ti ukrepi v skladu z načelom sorazmernosti sprejeti kot skrajni, ko z drugimi ukrepi po zakonu o nalezljivih boleznih ni bilo mogoče preprečiti širjenja bolezni,« so v sprejetem mnenju poudarili na vladi. Dodali so, da se epidemiološka situacija po svetu drastično slabša, kar je tudi vzrok za zaostritev ukrepov.

»Namen ukrepa je, da se z omejitvijo potovanj v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu prepreči oziroma omeji možnost socialnih stikov in s tem možnost okužbe zdravih oseb. Pri tem je po mnenju vlade irelevantno, ali se oseba, ki odhaja v tako imenovano rdečo državo, pred odhodom testira ali ne, saj možnost okužbe v teh državah ni nič manjša za testirane in netestirane osebe (je pa manjša za cepljene in prebolele osebe). Posledično se tako omeji tveganje za dodatno zdravstveno obravnavo morebitnih novih okuženih oseb ob njihovi vrnitvi v Slovenijo in prenos nadaljnje okužbe. Tudi Evropski center za preventivo in nadzor bolezni opozarja, da so zaščitni ukrepi v državah različni in da je zelo različno tudi zagotavljanje njihovega spoštovanja,« so zapisali na vladi in dodali, da je ukrep začasen, saj odlok velja le do 12. aprila 2021 in da določa tudi izjeme.

Preberite še:

Komentarji: