Vlada: ministri za zdaj trdno na položajih

Rekonstrukcija vlade: če bo ministrski zbor preživel »vročo politično jesen«, kadrovska prenova ni izključena.

Objavljeno
28. julij 2013 16.15
jer/Alenka Bratušek, slovenska vlada, ministri
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

»Že pri rebalansu letošnjega proračuna se je pokazalo, da so med nami velike razlike, videti pa je, da bo prihodnji proračun še ostrejši, kar bo velik preizkus za koalicijo. Če ga bo prestala, verjetno lahko zdrži do konca mandata,« je za Delo pred začetkom parlamentarnih počitnic povedala poslanka PS Maša Kociper.

Vlada bo poskušala omejiti proračunski primanjkljaj na tri odstotke, to pa bo lahko storila samo z novimi varčevalnimi ukrepi. A že zdaj je jasno, da bo to povzročalo huda trenja v koaliciji, saj bo posegom v pokojnine nasprotoval Desus, prodaji premoženja in krčenju javnega sektorja pa SD. Novi rezi utegnejo znova spraviti na ulice tudi sindikate.

V takšnih razmerah bo morala predsednica vlade miriti napetosti v koaliciji, ne pa jih poglabljati. Zato morebitne menjave ministrov niso verjetne. Kar pa ne pomeni, da je morebitna rekonstrukcija vlade izključena. Če bi se politične in socialne napetosti stopnjevale, bi jih lahko namreč začasno ublažile tudi kadrovske spremembe in menjave.

Od resorja do resorja

V prvih štirih mesecih vlade Alenke Bratušek sicer niso pretresali ministrski škandali, po tem, ko je moral vlado rekordno hitro zapustiti minister za promet Igor Maher. Vendar je očitno, da so nekateri resorji bolj dejavni od drugih. Najbolj izpostavljena sta zagotovo finančni minister Uroš Čufer in minister za javno upravo in notranje zadeve Gregor Virant, oba pa je mogoče oceniti z minusi in plusi.

Presenetil je minister za kulturo Uroš Grilc, ker je zelo hitro pripravil nacionalni program za kulturo. Ministru za zdravje Tomažu Gantarju se je zgodila vstaja zdravnikov; ker vodi resor za zdravje že več kot dve leti, javnost upravičeno čedalje glasneje zahteva rezultate.

To velja tudi za ministra za gospodarstvo Stanka Stepišnika: medtem ko vlada krči javno porabo, se na drugi strani, pri napovedovanem novem zagonu gospodarstva, ne dogaja prav veliko. Vse prejšnje vlade so v štirih letih doživele kadrovske spremembe, razen druge vlade Janeza Janše, ki je morala končati mandat že po enem letu.