Umik vlade, ker ni dogovora s sindikati

Po posvetu pri Cerarju nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja, interventno varčevanje pri plačah bo DZ zavrnil.

Objavljeno
15. november 2016 15.27
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar med pogajanji s sindikati javnega sektorja. Ljubljana, Slovenija 1.decembra 2014.
A. S. H., STA, Ma. F., P. J.
A. S. H., STA, Ma. F., P. J.

Ljubljana − Vlada je napovedala, da bo sindikatom poslala nov predlog, kako varčevati pri plačah, da bi lahko nadaljevali pogajanja. Tak je bil razplet današnjega pogovora v pisarni premiera Miru Cerarju, na katerem sta bila sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek, pa tudi ministri Boris Koprivnikar, Karl Erjavec (Desus) in Dejan Židan (SD).

Nov predlog bodo iz vlade pisno posredovali sindikatom, da bi se ti lahko opredelili. Predstavnika sindikatov mandata, da bi to takoj storila, nista imela.  Posledica  nocojšnjega dogovora v vladni palači je bila, da je 13 poslancev v odboru za notranjo politiko okoli 22 ure brez glasu proti že predlagalo državnemu zboru, naj kot neprimeren zavrne interventni zakon, s katerim je vlada v paketu proračunskih dokumentov predlagala tudi podaljšanje varčevanje pri plačah v javnem sektorju.

Poslanci bodo ta zakon, ko bodo odločali o proračunskem paketu, skoraj zagotovo zato tudi zavrnili, kar bo po oceni vlade pomenilo okoli 215 milijonov dodatnih stroškov v prihodnjem letu in javno finančno, kot so zapisali, ni vzdržno.

Razprava o varčevanju pri plačah bo v parlamentu že dopoldan. Minister Koprivnikar je v odboru za notranjo politiko povedal, da so si bili, ko gre za leto 2017, s sindikati v pogajanjih narazen še za 23 milijonov evrov, za prihodnja leta pa krepko več.

Iskanje rešitev tik pred sprejemanjen proračuna

Državni zbor je danes že končal razpravo o spremembah proračuna za leto 2017 in dopolnilih k njemu, potem pa zaradi nesklepčnost razpadel, ko je na zahtevo Jožeta Tanka (SDS) glasoval, da bi pred začetkom razprave o predlogu proračuna za leto 2018 vlada poslance seznanila, kaj pomeni propad pogajanj s sindikati javnega sektorja, o katerem jih je obvestila popoldan.

Predsedujoči Primož Hainz je, ker tudi v tretjem (in celo četrtem) poskusu v dvorani pristonosti ni prijavilo 46 poslancev, sejo prekinil. Manjkajoče poslance pri zadnjem glasovanju po pravilih v državnem zboru lahko doleti znižanje plač.

Zahtevali postopno vrnitev plač

Vlada je sindikatom v ponedeljek ponudila nekoliko izboljšan predlog pri regresu. Kot opozarjajo na sindikalni strani, pa tudi ta zadnja vladna ponudba pomeni le minimalno odstopanje od njenega prvotnega predloga. Vladni predlog so zato zavrnili. Ta pa tudi ni privolila v protipredlog sindikatov. Minister za javno upravo Koprivnikar je dejal, da sindikalna stran odpira tudi nekatere teme, ki niso bile predmet teh pogajanj.

Sindikati so namreč v ponedeljek kot eno od zahtev predlagali postopno vrnitev plač na raven pred znižanjem za osem odstotkov, in sicer do leta 2021. Prav tako so vlado pozvali, da predloži konkreten predlog odprave anomalij v plačnem sistemu. Potem ko so ocenili, da za nadaljevanje pogajanj ni več pogojev, pa so pozvali, naj se do njihovega zadnjega predloga, skupaj z omenjenimi zahtevami, opredeli vlada, ki prav tako zadnjega predloga sindikatov javnega sektorja ni sprejela. Koprivnikar je še poudaril, da morajo po neuspelem dogovoru poslanci zagotoviti stabilnost proračuna z drugimi zakonskimi ukrepi.

V Desusu in SD proti predlogu dopolnila za znižanje plač

V koalicijskih Desusu in SD nasprotujejo predlogu dopolnila k zakonu o ukrepih za javni sektor v letu 2017 za 1,33-odstotno znižanje plačne lestvice, kar so kot možno posledica propada pogajanj napovedali iz vlade.

Kot je pred popoldanskim koalicijskim srečanjem dejal vodja poslancev SD Matjaž Han, so v hudih težavah. A tako za Desus kot SD ni sprejemljivo, da bi nižali plače tudi uslužbencem v najnižjih plačnih razredih.

Dopolnila, s katerim bi znižali plače tudi tistim javnim uslužbencem, ki so pod 30. plačnim razredom, ni moč podpreti, je ob prihodu na koalicijsko srečanje povedal vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša. Tudi po besedah predsednika stranke Karla Erjavca ne morejo pristati na to, da bi tisti, ki so že tako najbolj revni, bili še bolj. V Desusu bodo zagovarjali stališče, da ljudem z najnižjimi prihodki slednjih ne smejo nižati, kar velja tako za javni sektor kot za upokojence, je Erjavec povedal ob prihodu na koalicijsko srečanje. Ena od nalog vlade je tudi boj proti revščini, je spomnil. Sicer pa pričakuje, da bosta ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in minister za javno upravo dala kakšen predlog. »Nikakor pa ne gre zapirati proračuna na račun tistih, ki v državi najtežje živijo. Toliko rezerv v proračunu lahko najdemo, da to preprečimo,« je prepričan Erjavec.

»Neodgovorno je, da vlada in pristojni minister to težo prenesejo na poslance,« pa je bil oster Jurša v odgovoru na vprašanje, ali imajo v Desusu kakšen svoj predlog. Po njegovem mnenju bi bilo morda bolj pametno, da bi kakšne zadeve reševal nekdo drug namesto Koprivnikarja.