Vlada potrdila financiranje obnove hematologije iz proračuna

Vlada bo v letošnjem proračunu ministrstvu za zdravje prerazporedila dodatna sredstva v višini 11.300.000 evrov.

Objavljeno
02. februar 2012 14.36
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Razlogi za investicijo v posodobitev in razširitev bolnišnične dejavnosti na kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana so neustrezne razmere v sedanjih oddelkih in potrebe po dodatnih posteljah zaradi pričakovanega in potrebnega povečanja obsega dejavnosti, po sporočilu za javnost povzema STA.

To je vlada storila potem, ko so predstavniki ministrstva za zdravje in ministrstva za finance ugotovili, da za dolgoročno zadolžitev UKC Ljubljana za obnovo hematologije ni zakonske podlage.

V UKC so sicer poudarjali, da bi lahko posojilo odplačali samo iz prihrankov od preventivnih zdravil, ki jih ne bi bilo več treba dajati bolnikom. Na tem oddelku namreč zdravijo bolnike z najbolj intenzivnimi kemoterapijami ter presaditvami kostnega mozga. Ker je njihov imunski sistem zelo oslabljen, so okužbe za njihovo zdravje velika nevarnost, zato morajo bolnikom preventivno dajati protibakterijska in protiglivična zdravila.

Na oddelku namreč nimajo ustreznih prostorov za takšne bolnike. Morali bi biti zatesnjeni in opremljeni z nadtlakom, da zrak, ko nekdo vstopi v sobo, odpihne ven in ne noter. Poleg tega mora biti zrak v teh prostorih filtriran, s čimer bi preprečili predvsem glivične okužbe.