Vlada razrešila direktorja Zavoda za gozdove Slovenije

Na dopisni seji odstavili Iva Trošta in imenovali v.d. direktorja Damjana Oražma.

Objavljeno
16. december 2013 19.56
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo

Ljubljana - Vlada je na današnji dopisni seji razrešila direktorja Zavoda za gozdove Slovenija Iva Trošta in za vršilca dolžnosti direktorja tega javnega zavoda z jutrišnjim dnem imenovala 49-letnega Damjana Oražma.

Novi prvi mož ZGS je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva, opravljal je že različne in pomembne naloge znotraj ZGS.

»Vlada pričakuje, da takoj prekine nezakonito delovanjem zavoda, ko ne izvaja nalog, ki jih po zakonodaji mora izvajati in v letu 2014 vsi skupaj pričakujemo, da bo utrdil položaj zavoda kot pomembnega javnega zavoda, ki opravlja javno gozdarsko službo,« je povedal resorni minister Dejan Židan, ki je predlagal razrešitev Trošta, potem ko je ta s svojim ravnanjem v začetku decembra onemogočil terensko delo gozdarjev, z izgovorom, da je ZGS zmanjkalo denarja za pokrivanje njihovih potnih stroškov.

»Zavod je od začetka decembra ravnal nezakonito, ker so kljub temu da mu je vlada konec oktobra namenila dodatnih 1,4 milijona evrov, v decembru prenehali opravljati naloge, ki jih po zakonu morajo opravljati. To je nedopustno, ker gre za javni zavod, v katerega je na letni ravni priteklo skoraj 19 milijonov denarja davkoplačevalcev,« je pojasnil minister in dodal, da Trošt v zagovoru oz. pojasnilu za svoje ravnanje, ki ga je posredoval vladi, ni odgovoril na najpomembnejše - zakaj je ravnal nezakonito.