Vlada se strinja z opozicijo: Izračun KD ni dober

Vlada ne nasprotuje noveli zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, ki jo predlagajo opozicijski poslanci.

Objavljeno
25. april 2014 14.08
Posodobljeno
25. april 2014 14.55
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo
Ljubljana – Katastrski dohodek (KD) za leti 2014 in 2015 naj ostane na enaki ravni, kot je bila odmerjena leta 2013, predlaga skupina opozicijskih poslanec z novelo zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka.

Vlada se strinja, prinesla bo dopolnila

Vlada se s predlogom strinja, pripravila pa bo svoja dopolnila, je danes v državnem zboru povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar: »Predlagamo, da državni zbor predlog zakona potrdi kot primeren za nadaljnjo obravnavo. Hkrati prosimo, da v skladu s poslovniškimi možnostmi preverite možnost, da bi drugo obravnavo predloga zakona opravili že na majski seji državnega zbora. Tako bi bila lahko potrjena pravočasno za letošnjo odmero.«

Poslanski predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka je bil danes na prvi obravnavi v državnem zboru. Poslanci so opravili razpravo, o predlogu bodo glasovali v ponedeljek, je povedal predsednik državnega zbora Janko Veber.

Zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka iz leta 2011 s poznejšimi dopolnitvami je predpisal nov izračun katastrskega dohodka, a je državni zbor lani s popravki zakona odložil nove izračune, je med prvo obravnavno novele za ponovni odlog v imenu predlagateljev povedal Zvonko Lah iz poslanske skupine SDS.

Geodeti naj delo opravijo v treh letih

Pojasnil je, da so bili lanski odmiki rokov nujni, ker je zakon temeljil na »premalo preverjenih kalkulacijah ter nekaterih neprimernih in celo nepravilnih podatkih: »Zato je bila v noveli zakona iz leta 2013 sprejeta rešitev, s katero se bodo novi izračuni katastrskega dohodka začeli uporabljati šele po letu izdelave novih lestvic katastrskega dohodka v 2014. Za leto 2013 se za vsa zemljišča, za katera je novo izračunan katastrski dohodek od starega višji za več kot deset odstotkov, upošteva stari katastrski dohodek. Vendar pa novih izračunov še ni. Zato naša stranka predlaga, da se tudi za leti 2014 in 2015 na enak način in v enaki višini kot za leto 2013 izračuna katastrski dohodek. S tem predlogom novele tudi s pet let na tri leta skrajšujemo obdobje, v katerem mora geodetska uprava preveriti skladnost kalkulacije na ravni tehnologij in produktivnosti kmetijske in gozdarske dejavnosti v Republiki Sloveniji.«

Tudi vlada je hotela podaljšati rok

Vlada je že sklenila, je povedala državna sekretarka Mateja Vraničar, da je treba razviti nov, bolj stabilen model za izračunu katastrskega dohodka, in ministrstvu za finance tudi že naložila, naj pripravi spremembe in dopolnitve zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, s katerimi bo obdobje za uveljavitev novega modela izračunov.

»Predlog novele, ki jo je pripravila skupina poslancev, zasleduje isti namen. Zato mu vlada ne nasprotuje. Meni pa, da bi bilo primerneje o prehodnem obdobju postopek določanja katastrskega dohodka še bolj poenostaviti in zato prehodno obdobje podaljšati do leta 2016. Tako bo dovolj časa za razvoj nove metode,« je povedala Mateja Vraničar.

Po besedah državne sekretarke bo mogoče v tem času tudi »urediti postopek določanja katastrskega dohodka za novonastale parcele in za parcele, ki se jim je spremenila dejanska raba«. Vlada bo predlagala svoja dopolnila k noveli, ki jo je pripravila skupina poslancev.