Vlada zavrnila ograjo na celotni meji

Kriza s prebežniki: Slovenija se dogovarja z Avstrijo, Nemčijo in drugimi državami, zagotavljajo na MNZ.

Objavljeno
15. januar 2016 18.55
Barbara Hočevar, Peter Jančič
Barbara Hočevar, Peter Jančič

Ljubljana – Slovenija se z Avstrijo, Nemčijo in drugimi državami še dogovarja, kakšni bodo kriteriji za prehajanje migrantov, se je Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, odzval na napoved, da bodo lahko prek Avstrije potovali samo še tisti, ki bodo v Nemčiji zaprosili za azil.

»Takega dogovora še ni. Ko bo, bomo videli, kaj bo, in tisto bomo potem tudi uresničevali,« je Šefic dejal ob robu obiska v Kidričevem, kjer so ga ogorčeni domačini izžvižgali in ozmerjali, ker se ne strinjajo z namero države, da bi v njihovem kraju uredila nastanitveni center. »Če se zadeve ne bi odvijale v pravi smeri in bi nam grozil kakršenkoli žep, bomo morali sprejeti ustrezne ukrepe,« je zagotovil državni sekretar. »Pričakovati, da bo migracij manj, je res iluzorno. Same od sebe ne bodo izginile,« opozarja obramboslovec dr. Uroš Svete. O tem, kako se odzvati na naraščajočo krizo, pa so mnenja zelo različna tudi v politiki.

Ostre polemike poslancev in predstavnikov vlade se prihodnji teden obetajo v državnem zboru. O takojšnji postavitvi ograje z rezili na celotni meji s Hrvaško, dovoljenju za vstop le za ljudi, ki prosijo za azil, in pogajanjih z Avstrijo in Italijo o umiku vojske z meja z našo državo, bodo razpravljali zaradi zahteve 26 poslancev SDS in NSi. Ti so zahtevali izredno sejo, da bi »preprečili nadaljevanje negativnih posledic migrantske krize«. Priporočila, ki sta jih predlagali opozicijski stranki, je vlada včeraj zavrnila. »Tehničnih ovir se ne postavlja na celotni meji s Hrvaško in se mej tudi ne zapira,« je odgovorila. O predlogu, da bi za varovanje ograje ob celotni meji za pomoč prosili druge države EU, pa vlada odgovarja, da varovanje »začasnih tehničnih ovir izvajajo patrulje, v katerih so tudi gostujoči policisti iz drugih držav in da bo tako tudi v prihodnje«.

Burne razprave, kako ustaviti tok beguncev in migrantov, se bodo začele v ponedeljek v odboru za notranjo politiko, kjer bodo ob predlogu o ograji povsod in omejevanju vstopanja migrantov, obravnavali tudi obraten predlog Združene levice, ki zahteva, naj vlada ograjo podre, prihoda beguncev pa naj zaradi humanitarnih razlogov ne ovira. Za torek pa je predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič (SDS) sklical tudi razpravo o vlogi vojske pri varovanju naše »severne in južne meje«.