Vladna ekipa se je razkropila po Zgornjem Podravju

Ministri obiskali banko, letališče, skupno bodo obšli več kot 50 ustanov.

Objavljeno
04. julij 2012 16.55
Foto Miha Rubin, premier Ja?a in minister?erjav v Lumarju
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Vlada premiera Janeza Janše je včerajšnji obisk Zgornjega Podravja začela z delovnim posvetom v Mariboru, kasneje pa so se predstavniki vlade razkropili po ustanovah, podjetjih in zavodih v regiji, ki jo je gospodarska kriza močno načela.

Po delovnem posvetu vlade je finančni minister Janez Šušteršič komentiral napoved Pozitivne Slovenije, da bi proti nekaterim ministrom, tudi proti njemu, vložili interpelacije; po njegovih informacijah gre zaenkrat le za razmišljanja, je dejal, ne pa za napisan predlog. »Vzeli so si veliko časa, zato je treba najprej počakati na odločitev, ali bo interpelacija sploh vložena, šele potem se bom lahko odzval na konkretne očitke. Vnaprej pa seveda ne bom odgovarjal na nekaj, česar ne poznam.«

Šušteršiš upa na dobro ceno prodaje NKBM

Minister Šušteršič je včeraj v Mariboru obiskal tudi Novo kreditno banko Maribor (NKBM); kot je povedal, ta potrebuje dokapitalizacijo, zato je bil sprejet akcijski načrt, pri katerem gre v glavnem za prodajo nebančnih naložb in poskus pridobitve dodatnega kapitala preko finančnih trgov. Omenjen akcijski načrt govori tudi o odprodaji deleža NKBM v Zavarovalnici Maribor, je potrdil Šušteršič, banka pa po njegovih informacijah že pripravlja razpis. Izrazil je upanje, da bo mogoče doseči tako dobro ceno kot tudi pridobiti kupca, ki bo skrbel za nadaljnji razvoj zavarovalnice.

Država pri zagotavljanju potrebnega svežega kapitala načeloma ne namerava sodelovati, to bi po Šušteršičevih besedah storili le v skrajni sili, kar so naredili tudi v primeru NLB. Vendar gre pri tem zgolj za rezerven scenarij, saj si tega niso želeli, niti ni to tisto, kar so davkoplačevalcem obljubili. »Zaenkrat smo pri NLB morali zagotoviti to prehodno rešitev, delamo pa vse na tem, da bi to res ostala prehodna rešitev in da bi lahko denar iz banke spet vzeli. Tudi pri NKBM je naše sporočilo zelo jasno. Država bo reševala banko zgolj v skrajni sili, če bi bila ogrožena varnost depozitov ali stabilnost bančnega sistema.«

Prometna infrastruktura predstavlja velik potencial

V okviru vladnega »potepanja« po regiji je minister za infrastrukturo in prostor Zvone Černač obiskal letališče Edvarda Rusjana Maribor. Ob tem je podprl ponedeljkovo pobudo mariborskega mestnega sveta o ustanovitvi konzorcija zainteresiranih za letališče, s katero bi nadzor nad tem območjem ponovno prešel k lokalni skupnosti. »Zelo pomembno je, da vse te deležnike, tudi kar se tiče različnih lastništev, združimo in pridemo do skupnega koncepta,« je povedal Černač in ocenil, da ima to območje velik potencial, saj leži na pomembni prometni točki – v neposredni bližini je tako cestna kot železniška infrastruktura.

Minister Černač je tudi napovedal, da se bo »v kratkem« nadaljevala obnova potniškega terminala na letališču, ki se je bo lotila mariborska družba Komunaprojekt s partnerjem Granitom in podizvajalci. »Pogodbe so podpisane in v desetih mesecih mora biti ta objekt zaključen. To obdobje je tudi tisti čas, ko bo treba vse te interese, iniciative, tudi odločitve, sprejete na mestnem svetu, nekako izkoristiti in zasnovati po vsebinski plati bodoče upravljanje tega območja,« je dejal.