Vladni predlog policistom nesprejemljiv, stavka se nadaljuje

Zoran Petrovič je dejal, da niso zadovoljni z višino in načinom reševanja plačnih anomalij, ki ni celovit.

Objavljeno
13. januar 2016 17.09
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - V policijskih sindikatih po današnji skupni seji stavkovnih odborov ocenjujejo, da je zadnji predlog sporazuma, ki bi ga sklenili z vlado, za oba sindikata popolnoma nesprejemljiv in vsebinsko daleč od stavkovnih zahtev obeh sindikatov. Zato se stavka zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve nadaljuje.

Kot sta v sporočilu za javnost zapisala predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, so na skupni seji obeh stavkovnih odborov uskladili nekaj stavkovnih ukrepov, a jih še ne želijo razkriti.

Petrovič je sicer za STA pojasnil, da niso zadovoljni z višino in načinom reševanja plačnih anomalij, ki ni celovit. Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bodo z vladno stranjo znova srečali v prihodnjih dneh. Policijska sindikata sta se konec minulega tedna namreč sestala z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, kjer sta prejela gradivo z zahtevanimi izračuni oz. simulacijami glede odprave plačnih anomalij.

Policisti sicer stavkajo od 18. novembra. Med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo. Zaostritve stavkovnih ukrepov so bile sicer v igri že konec minulega tedna, ko se je govorilo, da naj bi zaostrili nadzor na mejah, a se to ni zgodilo.