Vlogo za Zoisovo štipendijo oddajte čim prej

Sklad poziva študente, ki v letu 2013/2014 želijo prejemati Zoisovo štipendijo, naj vlogo oddajo čim prej.

Objavljeno
06. junij 2013 17.28
mpi bruci
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - V začetku junija je bil objavljen poziv za vložitev vlog za Zoisovo štipendijo za leto 2013/2014 za nove vlagatelje in stare štipendiste. V Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije svetujejo, naj dijaki in študenti vlogo oddajo čim prej oz. takoj, ko pridobijo vse potrebne dokumente, saj bodo tako prispevali k hitrejšemu reševanju vlog.

Kot so danes sporočili iz sklada, morajo vlogo oddati vsi, ki želijo v šolskem oz. študijskem letu 2013/14 prejemati Zoisovo štipendijo. To velja tako za vlagatelje, ki želijo to štipendijo pridobiti prvič, kot tudi za tiste, ki bodo uveljavljali nadaljevanje štipendiranja v višjem letniku ali na višji stopnji. Poziv, prijavni obrazec in druge dokumente za šolsko oziroma študijsko leto 2013/2014 je sklad objavil na svoji spletni strani.

Dijaki lahko na primer že ob oddaji vpisnice za višji letnik na šoli zaprosijo za potrdilo o vpisu v šolsko leto 2013/14 in tako popolno vlogo oddajo že junija. S tem lahko vlagatelji sami prispevajo k hitrejšemu reševanju vlog. Zadnji rok za oddajo vlog je za dijake je 9. september, za študente pa 9. oktober.

Vsi vlagatelji morajo izpolnjevati zakonsko predpisane pogoje. Splošni pogoji se nanašajo med drugim na status in na starost ob prvem vpisu. Vlagatelj ne sme biti zaposlen, samozaposlen ali v evidenci brezposelnih oseb, prav tako pa ne sme prejemati druge štipendije.

Vlagatelji morajo izkazati tudi doseganje katerega od posebnih pogojev. Na podlagi uspeha ali izjemnih dosežkov lahko štipendijo uveljavljajo tako dijaki kot študenti. Zlato maturo je na primer mogoče uveljavljati ob prehodu s srednje šole na študij, uvrstitev med najboljših pet odstotkov študentov v generaciji pa lahko uveljavljajo le študenti.

Ne glede na rok prijave so štipendisti dolžni v osmih dneh javljati spremembe, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na štipendijo. Med temi so zaključek izobraževanja, sprememba izobraževanja zaradi predhodnega soglasja, zaposlitev ali druga sprememba statusa.