Voda se umika – kaj pa zdaj?

Vrnitev v poplavljeno prebivališče: na kaj je treba biti pozoren.

Objavljeno
06. november 2012 14.29
markes/poplave
Po. K.; Delo.si
Po. K.; Delo.si
Ko se pobesnele in visoke vode začnejo umikati, takrat se mnogim, ki so se pred njimi umaknili ali na varno ali v višje nadstropje zdi, da je najhuje mimo. In da se morajo čim prej vrniti domov oziroma da morajo nemudoma začeti odstranjevati škodo, ki jo je naredila podivjana voda.

Tako ravnanje je seveda razumljivo, človek si želi miru in spokoja, ki mu ga je dom nudil prej. Pa vendar je potrebno biti previden - poplave so povsem mimo takrat, ko izgine vsa voda, ko so ceste prevozne in ko se je mogoče priključiti na elektriko, plin in vodovod.

Nekaj priporočil, kako ravnati po poplavah.

Ne brodite po vodi. To je lahko nevarno zaradi več razlogov. Tam, kjer voda dere, vas lahko odnese. Poplavna voda je tudi hudo onesnažena s kemikalijami in bakterijami, ki so zdravju zelo nevarne. Zelo hitro se lahko okužite in nevarno zbolite.

Ne vozite po poplavljenem območju. Že malo deroče vode vas lahko dobesedno splakne s ceste in nenadoma se boste znašli v do ali čez streho potopljenem avtu.

Poslušajte radio. Ne samo poslušajte, tudi ubogajte nasvete v zvezi s poplavami. Včasih se lahko voda vrne, zato ne podcenjujte opozoril.

Mokre stene, plesni, naplavine. Ne spreglejte z vodo prepojenih domovanj in plesni na stenah. Poplavljena domovanja se morajo presušiti, pozornost velja tudi plesni, ki se lahko neverjetno razširi po poplavah povsod, kjer so ostali kupi naplavin.

Uporaba elektrike po poplavah. Elektrika in voda ne gresta skupaj. Nikoli ne stojte v vodi, ko si daste opravka z elektriko. Pustite, da se poplavljeno delno posuši, potem se lotite popravkov. In vedite, da tudi če ponekod v hiši ni eklektike, lahko drugod je, zato velja biti previden.

Uporabljajte zaščitne rokavice in obleko. Čiščenja se lotite dobro zaščiteni. Vedite, da stojite verjetno sredi vse mogoče nesnage, ki je zdravju škodljiva. Tudi čiščenje z zaščitno masko je dobra ideja, saj lahko nekatere kemikalije povzročijo težave pri ljudeh, ki imajo občutljiva dihala.

Ceste, mostovi. Vožnja po od poplav načetih cestah in čez mostove, v katere se je dolgo časa silovito zaganjal poplavni val, je nevarna; voda ima silovito moč, pazite se udorov in plazov, drevja, ki lahko pade na cesto. Tudi stari ali leseni mostovi in brvi so lahko načeti od vode - najbolje je, da počakate, da ceste in mostove pregledajo strokovnjaki.

Pokličite zavarovalnico. Nekaj časa bo trajalo, a slej ko prej se bodo oglasili tudi pri vas.

Pokličite strokovnjaka. Naj pregleda električne, plinske in vodovodne instalacije. Elektrika je nevarna, kontaminirana voda prav tako, morda kje uhaja plin. Prav tako je treba poklicati strokovnjaka, da pregleda vašo oljno cisterno in in napeljavo centralne kurjave, pa tudi odtoke v sanitarijah in kopalnicah, pa seveda greznice.

Ne pijte vode iz pip. Če voda ni uradno spoznana za neoporečno, je ne pijte. Obvezno pijte ustekleničeno vodo, tudi zobe si umivajte z njo.

Razsvetljava s svečami in petrolejkami. Morda ne bo elektrike in si boste morali svetiti tako, po starem. Preverite, če ni kje kakšne razlite vnetljive tekočine ali če ne pušča plin.

Cepljenje proti tetanusu. Ste se v zadnjih desetih letih cepili? Povprašajte o tem zdravnika, opazujte svoje zdravje.

Ogljikov monoksid je tihi ubijalec. Ko čistite poplavljeno naj bodo prostori prezračeni. Če uporabljate generatorje in plinske grelnike pazite, da boste prostore zračili.

Fotoaparat, poslikajte hišo. To vam bo pomagalo pri pogovorih z zavarovalnico. Iz fotografij se boste lahko morda tudi naučili, kako bolje zaščititi svoj dom in premoženje pred poplavami.

Topla rezervna oblačila in spalne vreče. Če so poplave v mrzlem delu leta vas bo brez gretja zelo zeblo, zato je modro nekje imeti stare tople obleke in spalne vreče. Vso to opremo imate lahko spravljeno v posebnem zabojniku v kleti. Morda je ne boste nikoli rabili, morda pa vam bo prišla zelo prav takrat, ko bo to res potrebno.

Hrana. Tisto, kar je ostalo suhega v shrambi, je morda načeto od vlage, plesni, glodalcev ... Tudi hrana v plastičnih škatlah je zelo nevarna. Pravzaprav je treba vreči stran vso hrano, ki je prišla v stik z vodo.