Vodenje pediatrične klinike začasno prevzema Megličeva

Dolgoletnemu strokovnemu direktorju Rajku Kendi konec avgusta poteče mandat.

Objavljeno
29. avgust 2017 16.46
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana - Strokovno vodenje Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bo s 1. septembrom prevzela nefrologinja Anamarija Meglič. Dolgoletnemu strokovnemu direktorju Rajku Kendi konec avgusta poteče mandat, ob aferah, ki že dlje časa pretresajo pediatrijo, in zahtevah po njegovem odstopu, pa ni kandidiral za nov mandat.

Megličeva, sicer zdravnica na kliničnem oddelku za nefrologijo pediatrične klinike, bo mesto strokovne direktorice prevzela s 1. septembrom do imenovanja novega strokovnega direktorja oz. za največ eno leto, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili v UKC Ljubljana. Megličeva je doslej nadomeščala Kendo v času njegovih odsotnosti, je pa tudi predsednica uprave nevladne organizacije Ustanova za novo pediatrično kliniko, ki že desetletja zbira prispevke sprva za gradnjo, zadnja leta pa za opremo pediatrije.

Kenda je bil na čelu stroke pediatrične klinike dva mandata. Vodil je tudi zdravstveni svet, posvetovalno telo ministra za zdravje. Razkritje nepravilnosti v programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana pa je v vrtinec potegnilo tudi njega. Že takrat so nanj leteli očitki, da je vedel za številne nepravilnosti, pred meseci pa so ga obremenili tudi očitki o soodgovornosti za napake na otroški kardiologiji.

Vodstvo UKC Ljubljana je že marca letos začelo postopek za njegovo razrešitev, ker da je kriv za delovne razmere v kliniki, ki so vodile do določenih zapletov. Postopki za razrešitev so se zavlekli v poletje, medtem pa se dolgoletnemu strokovnemu direktorju mandat izteka. Tako se bo očitno razrešitvi izognil.