Nihče nima potrebne podpore, zato namerava Pahor predlagati Janšo

Vodje poslanskih skupin so se že drugič ta teden oglasili pri Pahorju, pogajalci ponovno pri Šarcu. Pahor se bo prihodnji teden sestal z Janšo. 
Fotografija: Borut Pahor in Brane Golubovič med pogovori o izbiri mandatarja za sestavo vlade FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Borut Pahor in Brane Golubovič med pogovori o izbiri mandatarja za sestavo vlade FOTO: Uroš Hočevar

Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je danes že drugič v tem tednu opravil pogovore o podpori potencialnim mandatarskim kandidatom.

Iz njegovega urada so po posvetovanjih sporočili, da Pahor ugotavlja, »da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade. Zato bo, kot je že napovedal, v tem primeru predlagal za predsednika vlade predsednika stranke, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev.«

Predsednik Pahor se bo v prvi polovici prihodnjega tedna na uradnem srečanju sestal s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom. Predvidoma v drugi polovici tedna pa se bo sestal še s predsednikom SDS Janezom Janšo in se posvetoval o možnosti, da ga predlaga za predsednika vlade.

Pahor vseskozi napoveduje, da bo predlagal Janšo, če ne bo jasnega stališča, vendar je ta že napovedal, da ga ne bo sprejel, če ne bo imel zadostne večine med poslanci. Kot je znano, ga poleg njegove stranke, ki ima 25 poslanskih glasov, podpirata le SNS s štirimi poslanskimi glasovi in NSi s šestimi. Njihova poslanka Ljudmila Novak zanj ne bo glasovala. Vodja poslancev Jožef Horvat je s posveta pri Pahorju odšel brez komentarja za medije.


Pahorja prepričevali, da ima več glasov Šarec, a jih nima 46 


»Šestinštirideset glasov še nimamo,« je bil po posvetovanju iskren vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Pred predstavnike medijev je po posvetovanjih stopil vodja poslancev SD Matjaž Han, ki je pojasnil, da bodo njihovi poslanci za mandatarja podprli Marjana Šarca. Intenzivno potekajo programska usklajevanja, vse stranke – tudi NSi – pa korak za korakom premagujejo ovire, ki so med njimi, je dejal. Zato verjame, da se lahko prihodnji teden doseže podpis ali vsaj parafiranje koalicijske pogodbe. Čeprav imata stranki pri nekaterih pogledih diametralno nasprotna stališča, se »predsednik NSi Matej Tonin z ekipo iskreno pogaja, da bi vstopila v vlado«, je dejal.  

Igor Zorčič, vodja poslanske skupine Stranke modernega centra SMC FOTO: Uroš Hočevar
Igor Zorčič, vodja poslanske skupine Stranke modernega centra SMC FOTO: Uroš Hočevar


Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je zagotovil, da ima Šarec devet njihovih poslanskih glasov, za Milana Brgleza, ki so ga prejšnji teden izključili iz stranke, ni jasno, kako bi glasoval. Na vprašanje, ali bi v stranki raje sodelovali z NSi ali Levico, je dejal, da so nekatere politične pozicije Levice takšne, ki niso sprejemljive za nobeno stranko, pri čemer je navedel referendum o izstopu države iz zveze Nato. »Imel sem občutek, da bodo storili vse, da ne bodo v nobeni vladi. So nam pa nekatera njihova programska stališča blizu,« je povedal. Koalicija z njo bi bila po Zorčičevih besedah mogoča, če bi nekoliko »obrusila svoje robove«.

Medtem je vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec dejal, da je sodelovanje v omenjeni koaliciji za stranko nemogoče.



V ponedeljek in torek se je Pahor sestal s predstavniki vseh parlamentarnih strank. Na današnje pogovore je poleg LMŠ, SD, SMC in NSi pozneje povabil še predstavnika Levice, ki je v torek že napovedal, da strankine podpore nima niti relativni zmagovalec volitev Janez Janša iz SDS niti prvak LMŠ Marjan Šarec. Ta je po včerajšnjih pogajanjih sporočil, da potrebne večine, torej 46 glasov, še ni zbral.
 

Prihodnji teden nov osnutek koalicijske pogodbe


Dopoldne so se nadaljevali tudi pogovori šestih strank, s katerimi Šarec poskuša sestaviti vlado. V ospredju so bili predlogi Stranke Alenke Bratušek in Desusa, na njem so sodelovali pogajalci in predsedniki vseh strank z izjemo odhajajočega predsednika vlade Mira Cerarja.

Šarec je danes napovedal, da bodo do prihodnjega tedna pripravili nov predlog koalicijske pogodbe z vsemi pripombami strank. Nato bodo posamezne stranke »šestorčka« na svojih organih odločale, ali jim njena vsebina omogoča vstop v koalicijo. 

»Prihodnji teden bo verjetno treba opraviti tudi kadrovski razrez, kjer se zadeve lahko zapletejo, vendar ne zaradi nas. Kje se bodo, je težko napovedati,« je povedal prvak LMŠ. Prav tako morajo preseči vsebinske ovire, pri katerih največ razhajanj ne nastaja v NSi, ampak v nekaterih drugih strankah. »Potencialni partnerji morajo stvari uskladiti predvsem med seboj, ne z nami,« je poudaril.

Obregnil se je še ob Janšo, za katerega meni, da je prav, da prvi dobi priložnost za sestavo vlade. Čeprav LMŠ še ni zbrala 46 glasov, Šarec ne govori o porazu. »Poraz bi bil, če bi imeli 35 poslancev, pa nihče ne bi hotel iti z nami v koalicijo,« je še povedal.

Komentarji: