Vodovodne zagate v sušnih obdobjih

Dokler bo odgovornim iz njihovih pip in tušev pršela voda, se ne bodo zganili.

Objavljeno
05. avgust 2012 15.02
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Slovenska Bistrica - Moja rojstna ulica je na slabih 200 metrih nekdaj premogla 20 hišnih številk in na vsakem dvorišču je bil izkopan tudi studenec. V spominu imam, da je bila vodna pitna le v treh, iz preostalih pa smo zajemali vodo za najrazličnejša druga opravila in za zalivanje vrtov. Potem so ulico razkopali, uredili nekakšen mestni vodovod, še pozneje pa so to mojo ulico raztegnili, tako da danes meri dobra dva kilometra. Vodnjake so v oni kratki ulici seveda zasipali, mestne vodovodne cevi pa nekajkrat zamenjali.

Te dni spet razkopavajo, da bodo uredili cevi za odpadne vode. V mestu in naokrog pa vode primanjkuje, tako pač kot v polovici države. Komunalci so nam sporočili vse prepovedi, a ko pogledam po vseh primestnih naseljih, ne manjka zelenja, svežih trat in bujnega cvetenja. Zvečine ne verjamemo, da vode lahko kar naenkrat zmanjka za vse, kljub temu da imamo sodobno vodarno na hudourniškem potoku, globoke vodnjake na Dravskem polju in na desetine drugih lokalnih izvirov in virov. Gasilci so tako vselej na voljo in polnijo vodohrane iz dneva v dan.

Medtem pa na pohorskem obrobju kmetje urejajo vse več travnikov in jih pridno zalivajo z gnojevko, ne da bi upoštevli vodne vire, ki so sicer na njihovih zemljiščih, a pozabljajo, da voda ni v njihovi lasti. Nekomu je celo padlo na pamet, da je za kar veliko vodovodno omrežje presekal cevi in prav nič ga ne briga, da so nekje spodaj ostali brez dragocene tekočine. Ministrstvo za kmetijstvo jim celo plačuje spodbude za pridelavo in prirejo.

Krajevni, občinski in državni veljaki, zadolženi za narodov blagor, prihitijo na krščenja še tako nepomebnih asfaltnih cest in podobnih veselic, prav redki pa uspejo povedati, kako si naj ljudstvo pomaga iz vodovodnih zagat v sušnih obdobjih.

Pravijo, da imamo na Slovenskem toliko vodnih virov, da bi z njimi zalagali nekajkrat večjo državo, a dokler bo odgovornim iz njihovih pip in tušev pršela voda, se tako ne bodo zganili. V letoviških krajih se hladijo ob vodometih, počitnikujejo tam, kjer voda še ni dragocena pridobitev, preostalo ljudstvo pa se bo že znašlo, saj je iznajdljivo, predvsem pa potrpežljivo.

Ja, imam sijajnega soseda, ki se odlično spozna na tehnične stvari. Ob hiši je vgradil cisterno za nekaj tisoč litrov deževnice. Iz mestnega vodovoda uporabljajo njegovi vodo le za kuho, saj je pravočasno vedel, predvsem pa znal poskrbeti za dvojno hišno vodovodno omrežje. Pri nas doma imamo le sod za deževnico, verjamem pa, da ne bo minilo desetletje, ko bodo pri izdajanju gradbenih dovoljenj zahtevali dvojno vodovodno napeljavo. Naj se zgodi čimprej.