Vodstvo kliničnega centra proti vmešavanju politike

Svet UKC bo danes odločal o usodi Andraža Kopača in Marije Pfeifer.

tor, 14.11.2017, 06:00

Ljubljana – Pred današnjo sejo sveta zavoda UKC Ljubljana, na kateri bodo odločali o odgovornosti vodstva za stanje v programu otroške srčne kirurgije, sta generalni direktor Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer predstavila svoje razumevanje dogodkov. Zatrjujeta, da gre za obračun politike s stroko.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zahteva odstavitev Kopača in Pfeiferjeve že od junija. Da bi se te želje uresničile, so bili zamenjani tudi člani sveta zavoda – predstavniki ustanovitelja.

Pfeiferjeva je povedala, da so nagnali široko misleče člane sveta zavoda, ki so znali spoštovati strokovnost. Novi člani, ki bodo na današnji izredni seji odločali tudi o njeni usodi, po njenem prepričanju ne vedo, kaj vse se je dogajalo, koliko so se pogovarjali o pereči temi.

Njej in Kopaču očitajo, da sta v programu, v katerem se zdravijo bolniki s prirojenimi srčnimi napakami, naredila napak: premestila sta kardiologa Uroša Mazića, preden mu je bila dokazana krivda, z javnimi nastopi sta v javnost vnašala nemir, kriva naj bi bila tudi za slabe medsebojne odnose ... Čeprav je strokovni svet delo in odločitve Peiferjeve podprl, ministrica, kot kaže, ne bo odnehala.

Pika na i je bil odhod kirurgov, zato je celo predsednik vlade Miro Cerar včeraj dejal, da so vodstvu UKC zadeve ušle iz rok, »hkrati pa zatrjuje, da težav ni«. A Kopač in Pfeiferjeva vztrajata, da težav res ni: »V UKC zagotavljamo nemoteno zdravljenje bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Od decembra leta 2016 v službi za kardiologijo pediatrične klinike ne zaznavamo odklonov v zvezi z zdravljenjem.«

Pfeiferjeva pravi, da so marsikatero priporočilo iz mednarodnega poročila o nadzoru nad otroško srčno kirugijo uresničili, izboljšali so kazalnike kakovosti: »Mislim, da smo bili uspešni. S kolegom bova morala oditi iz političnih razlogov. Ko sem ukrepala proti Rajku Kendi (nekdanjemu strokovnemu direktorju pediatrične klinike, op. p.), se je začel pogrom, ki se še ni končal.«

Prijavi sovražni govor