Vodstvo Unescovega parka prevzema Stojan Ščuka

Dosedanja direktorica Beltramova se kljub ugotovljenim nepravilnostim vrača na ministrstvo.

Objavljeno
17. januar 2014 21.32
Škocjanske jame
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Škocjan – Direktorica Parka Škocjanske jame Gordana Beltram, ki se ji 21. januarja izteče mandat in ki po ugotovljenih nepravilnostih v poslovanju javnega zavoda za ponovno imenovanje direktorice ni dobila zadostnega števila glasov, bo odslej podsekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Za vršilca dolžnosti direktorja zavoda pa je vlada imenovala Stojana Ščuko.

Vlada je Stojana Ščuko za vršilca dolžnosti javnega zavoda Park Škocjanske jame (PŠJ) v četrtek imenovala na predlog ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO), in sicer po tem, ko svet zavoda po razpisu za novega direktorja, objavljenega 2. novembra, ni izbral novega direktorja. Nobeden izmed štirih kandidatov, med njimi tudi dosedanja direktorica Gordana Beltram, namreč ni dobil zadostnega števila glasov. Toda Beltramova zato ne bo ostala brez zaposlitve, vrača se na MKO, na mesto podsekretarke.

Znano je, da je MKO med rednim nadzorom poslovanja uprave parka, ki je potekal v približno istem času, kot je bil odprt razpis za direktorja, odkril nepravilnosti, na primer izplačilo previsokih plač in dodatkov ter drobljenje javnega naročila. »Vsaj pri nekaterih dodatkih je tako, da jih moramo vračati, ker smo jih presegli, zato ker smo bili preveč v jami, preveč smo bili pridni in smo zdaj kaznovani, pa čeprav smo ta denar zaslužili na trgu. Po drugi strani nekaterih dodatkov nismo dobili, pa bi jih morali,« je za Delo pojasnil eden izmed zaposlenih.

Direktorica Beltramova pa je za Delo pojasnila, da je bilo za 14 zaposlenih v obdobju petih let izplačanih 5000 evrov preveč dodatkov, narobe pa je bil določen plačilni razred pri enem uslužbencu, ki mora vrniti približno 6000 evrov bruto.

»Rezultati kažejo, da smo naredili veliko. Ekipa je dobra in upam, da bo imela še naprej možnost biti uspešna. Nepošteno je, da se zaradi napak posameznikov čez noč pozabijo vsi uspehi zavoda in se vidijo samo napake,« je danes še komentirala direktorica, ki ne zanika svoje objektivne odgovornosti.

Najprej odpraviti nepravilnosti

»V grobem vem, kam odhajam, seznanjen sem tudi z ugotovitvami nadzora poslovanja, tako da bom najprej poskušal odpraviti ugotovljene nepravilnosti. Sicer so Škocjanske jame res biser, ki ga je treba ohraniti in ki ne prenese masovnega turizma,« pa je za Delo pojasnil Stojan Ščuka in dodal, da se mu niti osebna komunikacija s 75 prebivalci parka ne zdi noben problem, še zlasti če je omejitve, ki veljajo v parku, mogoče obrniti njim v prid.

Stojan Ščuka bo izvajalec programa varstva in razvoja parka za obdobje 2013–2017, ki je tik pred sprejetjem v državnem zboru in ki ga je pripravila uprava pod dosedanjim vodstvom Gordane Beltram. Leta 2010, ko se je iztekel prejšnji program varstva in razvoja, je bil osnutek novega sicer pripravljen, a se, kot so pojasnili na MKO, »žal procedura do konca leta 2012 ni končala in je bilo zato treba program dopolniti z dodatnim dveletnim obdobjem«, v vmesnem času pa je zavod deloval na podlagi letnih programov dela, ki jih je vsako leto potrjevala vlada.

Strokovni sodelavec PŠJ, geograf Borut Peric ugotavlja, da so s prejšnjim programom varstva in razvoja parka, prvim v Sloveniji, »prebijali led« in da je novi precej bolj realen, usklajen, razdelan po posameznih področjih z določenimi prednostnimi nalogami, prvič pa so določeni tudi kazalniki za spremljanje učinkovitosti dela uprave parka.