Vodstvo zadovoljno z racionalizacijami v jeseniški bolnišnici

V jeseniški bolnišnici so tekočo izgubo v zadnjih treh mesecih znižali za 111.000 na 513.000 evrov.

Objavljeno
06. november 2014 18.47
Dušan Krajnik in dr. Janez Poklukar
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

bJesenice – Jeseniška bolnišnica (SBJ) ima po prvih devetih mesecih letošnjega leta za 513.000 evrov izgube, kot je izpostavil direktor dr. Janez Poklukar pa so s tem za 111.000 evrov znižali izgubo ob polletju. Zaradi racionalizacij se število zaposlenih bistveno ne bo spreminjalo.

Dr. Janez Poklukar ni hotel napovedati kolikšna bo izguba SBJ ob koncu leta, saj lahko na rezultat vplivajo številne okoliščine. V bolnišnici je bila inšpekcija za upravo, nadzor je opravila finančna uprava. Končne rezultate še pričakujejo, je izpostavil direktor, predsednik sveta SBJ Dušan Krajnik pa dodal, da jih pri uskladitvi plačnih nesorazmerij za nazaj še »čaka slaba volja«.

SBJ je podjetje Avioprojekt, lastnik garažne hiše v bolnišničnem kompleksu, zaračunal najemnino za helioport in za parkirišče, kjer zdaj stoji premična vojaška bolnišnica Role 2. Bivši direktor Igor Horvat zdaj pravi, da Avioprojekt v pogodbah z bolnišnico o garažni hiši nima osnove za zaračunavanje najemnine in da so Krajnikove napovedi, da morajo pogodbe o garažni hiši proučiti odvetniki, zgolj pesek v oči.

Direktor zmore racionalizacijo, zdravnik ne

V prvih devetih mesecih leta so kljub prenovitvenim delom v operacijskem bloku opravili 9.384 obravnav pacientov in 167 več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so obravnavali težje primere kot v enakem obdobju lani, je še izpostavil Poklukar. Igor Horvat, ki je bolnico vodil do maja letos, je sicer za letos napovedoval za 1,2 milijona evrov izgube ob koncu leta. Zdaj se čudi, kako je lahko Janez Poklukar kot direktor SBJ našel dodatne možnosti za racionalizacijo, medtem ko mu lani, ko je kot zdravnik vodil internistični oddelek, to ni uspelo. »Takrat je trdil, da možnosti za racionalizacije ni vleč«, pravi Horvat.

»Racionalizirali« so že stroške za prehrano, vendar ne na račun kakovosti, zatrjuje Poklukar. Namesto, da je vsak kos kruha posebej zavit, lahko kruh razrežejo v bolnišnični kuhinji, je Krajnik razložil način varčevanja. Horvat zdaj pravi, da se s tem zdravstvena inšpekcija ne bo strinjala.

Razmišljajo o lastnem laboratoriju

SBJ se je potegovala za opravljanje dodatnih zdravstvenih programov, vendar na razpisih niso bili uspešni. Prihranili so pri materialu (61.000 evrov), pri storitvah (157.000 evrov) in pri stroških dela (351.000 evrov). Poklukar še pravi, da bi bilo bolj racionalno organizirati lastno laboratorijsko dejavnost.

Krivulja uspešnosti se je z novim direktorjem dvignila, spremenila se je tudi klima v kolektivu, je zadovoljen predsednik sveta SBJ Dušan Krajnik.

Z novo sistematizacijo delovnih mest se število vodij oddelkov ne bo povečalo, trdi Krajnik. Ob dosedanjih predstojnikih bodo dobili le enega novega - vodjo urgentnega centra, je še pojasnil in zagotovil, da se masa za plače zaradi večje vodstvene ekipe ne bo povečala, niti se ne bo spremenilo število zdravstvenega osebja. Razpis za člane vodstvene ekipe je odprt do prihodnjega četrtka.