Vodstvo ZD Ljubljana o reševanju nastalih kadrovskih težav

Iz enote Polje v Fužine preusmerjenih 11.000 pacientov. Gre za začasno rešitev.
Fotografija: Ljudi, ki ne morejo do osebnega zdravnika, je iz dneva v dan več (fotografija je simbolična). FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ljudi, ki ne morejo do osebnega zdravnika, je iz dneva v dan več (fotografija je simbolična). FOTO: Blažž Samec/Delo

Zaradi nepredvidenih dogodkov in večjega števila bolniških odsotnosti zaposlenih so odrasli pacienti Zdravstvenega doma Ljubljana - enote Polje od torka, 29. novembra 2022, preusmerjeni v enoto Fužine. Rešitev je začasna, enota Polje se ne zapira, mirjo paciente vodilni v ZD Ljubljana.

Nova organizacija dela bo predvidoma trajala do konca decembra 2022, v Fužine pa je preusmerjenih 11.000 pacientov. Za paciente, ki so ostali brez osebnega zdravnika v enoti Moste - Polje ali je le-ta bolniško odsoten, so v Fužinah organizirane dve akutni in kronično ambulanto.

Kljub zagotovilom, da bodo z združevanjem lažje zagotovili dostopnost do zdravstvenih storitev, pa ljudje tožijo, da do zdravnika težko pridejo. Včeraj sta reševanje nastale situacije predstavila strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič in predstojnik enote Moste - Polje Igor Krunić.

Slednji je dejal, da je situacija zelo zahtevna, zato prosi tudi za solidarnost pacientov z drugimi pacienti. »Vsi bodo prišli na vrsto, a nekateri žal kasneje, kot bi si želeli, odvisno od njihovega zdravstvenega stanja.«

Krunić je še dodal, da imajo zagotovljeno telefonsko triažo pacientov, skupne elektronske naslove, na katere so preusmerjeni vsi maili na katere so se pacienti naročali pri svojih zdravnikih, ki so trenutno odsotni. Na triažni točki v enoti Polje delajo sestre, ki so v neprestanem telefonskem kontaktu z zdravstveni osebjem v Fužinah.

Pacienti, ki so bili že naročeni in so imeli že dodeljene termine v Polju, pokličejo sestre. V vsakem terminu sta dve sestri, ki opravljata triažo in poznata vse bolnike in jih ustrezno triažirata. Poleg enot Polje in Fužine, je še tretja enota Moste - Polje. Tam trenutno ni kadrovskih težav, tako da zdravnice delajo v nadurnem delu, dopoldan v Mostah, popoldan v Polju, kjer obravnavajo tako naročene kot nenaročene paciente.

V enoti Fužine pomagajo tudi drugi zdravniki, sodni zdravniki, upokojena zdravnica, specializanti, študenti višjih letnikov medicine, prihajajo pa tudi zdravniki iz drugih zavodov. Če bo potrebno, bodo delali tudi nadurno delo. Pomagajo si z vsemi razpoložljivimi resursi.

Osem zdravnic v enoti Polje presega glavarinski količnik od 20 do 80 odstotkov. »Zdravnico, ki ima 33 let delovne dobe, smo v soboto poklicali z dopusta. Tako ne bo šlo več dolgo naprej,« je dejal Krunić.

Letos je iz ZD Ljubljana odšlo 23 zdravnikov, razlog je večinoma preobremenitev. Zaposlili so 12 specialistov, 14 sobnih zdravnikov, šest zdravnikov dela po drugih pogodbenih razmerjih in 17 specializantov. Imajo tudi okoli 25 študentov medicine.

Službo za odnose z javnostjo v ljubljanskem zdravstvenem domu smo vprašali, zakaj na včerajšnji izjavi ni bilo direktorice ZD Ljubljana Antonije Poplas Susič in ali je morda do zdaj dobila kakršenkoli namig, da kader odhaja, izgoreva itd. tudi zaradi njenega načina vodenja. Zaupali so nam, da je direktorica odsotna in da strokovne zadeve komentira strokovna direktorica. Ljubljanski župan Zoran Janković je o Poplas Susičevi pred dnevi dejal, da imamo odlično direktorico zdravstvenega doma, ki je bila tudi evropska zdravnica leta »in v detajle ve, kako se stvarem streže«.

Na spletni strani enote Polje dela v ambulantah zdravstvenega varstva odraslih 10 zdravnic. Od teh so štiri prenehale delati na tem delovišču, ostale pa so odsotne, večina zaradi bolezni. Če je odsoten en zdravnik, dodatno delo pade na nadomestne. Za zdravnike, ki prenehajo delati v določeni enoti ali se upokojijo, morajo tam še dve leti zagotavljati nadomestne zdravnike. Posledica tega je tudi izgorelost kadra, ki ostaja.

V ZD Fužine so ostali brez treh družinskih zdravnikov, ki so dali odpoved, še eden pa je na dolgotrajni bolniški. Tam je na voljo le še pet zdravnikov in specializant.

Preberite še:

Komentarji: