Za zdrahe na RTV kriva slaba komunikacija

Člani programskega sveta so odobrili 23 novih zaposlitev, od tega 14 stalnim sodelavcem.

Objavljeno
05. oktober 2015 20.16
Posodobljeno
05. oktober 2015 20.16
LJUBLJANA SLOVENIJA 20.10.2010 ZGRADBA TELEVIZIJE SLOVENIJA FOTO: JOZE SUHADOLNIK
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika

Ljubljana - Člani programskega sveta so na današnji seji izglasovali sklep, da so se seznanili s pojasnili vodstva o razmerah na RTV Slovenija glede zadnjih kadrovskih in programskih odločitev.

Marko Filli, njen direktor, je pojasnil, da so se producirale neresnice o ravnanju vodstva in je zato v javnosti iz majhne kepe nastal plaz. O načrtih za prihodnost pa: »Vlagamo vso energijo, da skrpamo skupaj plan, kako sanirati prekarno delo. To je izjemen problem v našem zavodu, za cel kup obrazov, ki nimajo formalnih pogojev za delo.«

Septembrske premestitve      

Na seji programskega sveta RTV so govorili o kadrovskih in tudi programskih spremembah - nepodaljšanju sodelovanja z novinarjem Erikom Valenčičem in premestitvi voditeljic Helene Milinković in Jelene Aščić (po novem vodi Prvi dnevnik in Poročila ob 17. uri), premikanju oddaj s prvega na tretji program in vlogi Bojana Travna na RTV.

Prvopodpisani pod to točko dnevnega reda je bil član programskega sveta Gojko Bervar, ki je obrazložil, da s svojim predlogom ne bi želeli vplivati na posamezne kadrovske odločitve, da pa so zavezani ugotoviti, kakšne bodo posledice omenjenih sprememb.

»Poskrbeti moramo, da kadrovski premiki na področju, kjer so ljudje blagovna znamka te hiše, ne grejo mimo oči javnosti. Če jutri z ekranov izgine Slavko Bobovnik, se vam zdi, da javnosti tega ni treba pojasniti?,« se je vprašal.

Opozoril je na bistveno težavo, na katero so se sklicevali še mnogi drugi člani programskega sveta: nezadostna in neustrezna komunikacija znotraj RTV. Ob njo se je obregnil tudi Igor E. Bergant, ki je dejal, da se morajo zaposleni najprej naučiti komunicirati med seboj in spomnil na septembrske dogodke, zaradi katerih je vodstvo RTV organiziralo tiskovno konferenco: »Ta hiša si še kakšnega takšnega komunikacijskega zdrsa pač ne more več privoščiti.«

Urejanje položaja (ne)stalnih sodelavcev

Marko Filli, generalni direktor RTV, je priznal, da so pri komunikaciji zatajili; dejal, da za strateško komuniciranje pač nimajo najete nobene prestižne agencije, zato se morajo pri tem zanašati na lastno znanje in očitno na svoje (pre)slabe sposobnosti. Ponovno je poudaril, da na RTV ni izrednega stanja, niti kadrovske čistke in da ta zavod ni v rokah nobene politične stranke.

»Delujemo v skladu s planom. Tam, kjer realizacija odstopa, zahtevamo ukrepe. Celo za honorarne sodelavce po mojem delamo nekaj, česar nihče prej ni počel v zavodu niti v drugih medijih.« Pri tem je navedel, da so honorarce - deset ali petnajst le teh - mesec prej obvestili, da jim ne bodo podaljšali pogodbe, kar so se dogovorili z novinarskim sindikatom.

V to, komu niso podaljšali sodelovanja oziroma koga so odpustili, se ni spuščal, saj da je to naloga urednikov. »Tako kot se ne mešam v to, ko Janez pride v hišo, se ne mešam niti, ko Janez gre iz hiše.«

Oglasila se je tudi direktorica televizije Ljerka Bizilj, ki se je strinjala, da je bila pretekla komunikacija preslaba, vendar pa je pretekla dva meseca bistveno bolj posvetila urejanju statusa stalnih honorarnih sodelavcev ter kaj storiti s tistimi, ki ne izpolnjujejo formalnih pogojev za zaposlitev.

Nove zaposlitve

Na koncu seje so člani programskega sveta izglasovali dva sklepa: da v oktobru zaposlijo devet strokovnjakov (denimo finančnika, razvojnega inženirja, revizorja) in štirinajst stalnih honorarnih sodelavcev (med njimi novinarja urednika, glasbenega redaktorja, oblikovalca zvoka).

Filli je še pojasnil, da so precej pod planom kar se tiče števila zaposlenih in mase plač, saj da so za 400 tisoč evrov pod planom za letos.